Рогозин: Настављени разговори о оснивању базе на мјесецу

Срна
Рогозин: Настављени разговори о оснивању базе на мјесецу

МОСКВА - Руска државна свемирска корпорација “Роскосмос” наставља разговоре са Кином и другим међународним партнерима о оснивању заједничке базе на Мјесецу, саопштио је директор руске корпорације Дмитриј Рогозин.

Он је у објави на друштвеној мрежи “Телеграм” подсјетио да би програм истраживања Мјесеца требало да почне ове године, а да је програм тестирања на Мјесецу планиран за 2028. годину.

“Разговарамо са свим међународним партнерима о оснивању истраживачке базе на Мјесецу, прије свих са Кином”, истакао је Рогозин.

Портпарол Кинеске државне свемирске управе (ЦНСА) Сју Хонлијанг саопштио је раније да ће Кина наставити да истражује Мјесец и да планира да удружи напоре са Русијом ради спровођења релевантних пројеката, пренио је ТАСС.

“Роскосмос” и ЦНСА потписали су у новембру 2017. године програм сарадње у свемиру за период од 2018. до 2022. године. Програм се састоји од шест области и радних група које су основане да раде на њима.

Рогозин је у децембру прошле године током састанка са члановима Савјета Руске Федерације изјавио да је Кина у јуну понудила да се Европа укључи у програм истраживања Мјесеца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана