Ријешена мистерија смрти фараона Секененреа

Срна
Ријешена мистерија смрти фараона Секененреа

КАИРО - Модерна медицинска технологија и форензика ријешили су мистерију смрти фараона Секененреа Таоа Другог, којег су још звали и Храбри, а који је између 1650. и 1550. године прије Христа кратко владао јужним Египтом током окупације те земље од династије Хикса.

У покушају да свргне Хиксе, Секененре Тао Други је убијен, али начин на који је дошло до смрти предмет је научних дебата од открића мумије тог фараона у осамдесетим годинама 19. вијека. 

Претходне анализе мумије, укључујући и рендгенски снимак из шездесетих година 20. вијека, откриле су да Секененре има искључиво повреде главе, и то тешке. 

Преовлађујућа теорија, с обзиром на све дотадашње доказе, била је да је фараон заробљен у борби, те погубљен, можда и од руке самог краља из династије Хикса. 

Друге теорије сугерисале су да је убијен у сну у дворској завјери. 

Лоше стање фараонове мумије наводило је на закључак да је балзамовање урађено на брзину и у неадекватним условима. 

Међутим, модерна технологија отклонила је све те теорије. 

Компјутеризована томографија (ЦТ) мумификованих остатака открила је нове детаље о повредама главе, укључујући и неоткривене повреде које су учесници балзамовања вјешто сакрили. 

Зато су аутори нове студије понудили нову верзију приче о Секененреовој смрти, с обзиром на најновије доказе. 

Он је заиста био заробљен на бојном пољу, а руке су му биле везане на леђима, што му је онемогућило да се брани од напада. 

Најновији докази сугеришу да је егзекуцију извршило више нападача, што су научници потврдили проучавањем пет различитих оружја која су се подударала са фараоновим ранама. 

Код нормалне егзекуције везаног затвореника, може се претпоставити да само један нападач удара из различитих углова, али не са различитим оружјем. 

Секененреова смрт била је "церемонијална егзекуција", каже Сахар Салем, професор радиологије на Универзитету у Каиру. 

"ЦТ је открио и да је Секененре имао око 40 година када је убијен. Осим тога, скенирање је открило значајне детаље о процесу мумификације тијела фараона", наводи портал "ЕурекАлерт". 

Учесници балзамовања користили су софистицирану методу скривања рана на глави, прекривајући их материјалом који је функционисао слично као умеци у модерној пластичној хирургији. 

То наводи на закључак да је мумификација његовог тијела обављена у професионалним условима, а не у неадекватним и на брзину, како се то прије мислило. 

Салем истиче да студија пружа нови увид у кључну тачку историје Египта. 

Секененреова смрт мотивисала је његове насљеднике да наставе борбу за уједињење Египта и оснивање Новог Краљевства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана