Револуционарна ДНК технологија би могла да заустави серијске убице

ГС
Foto: ГС

Извршни директор једне лабораторије у Тексасу која изводи револуционарне радове у науци о ДНК каже да би технологија коју користе могла једног дана потпуно уништити серијске убице.

То је велико обећање, али извршни директор Отхрама Инц. компаније, Дејвид Мителман каже да је то "100 одсто" истина.

Уз право финансирање и значајно повећање операција, Отрам би могао да учини да серијска убијања постану ствар прошлости, као и да помогне хиљадама породица да сазнају шта се догодило њиховим најмилијима и реше деценијама старе случајеве.

Тренутно, САД има систем који посматра 20 маркера унутар ДНК.

Систем који води ФБИ им затим омогућава да провјере да ли у њиховој бази података има било кога ко одговара ономе што је откривено на мјесту злочина.

 Међутим, то прво захтјева да особа буде у бази података. То је корисно ако неко треба да буде повезан са злочином или почини други злочин након што је већ био у бази података.

Како је Мителман објаснио, многе нестале жртве неће бити у бази података, па је мало вјероватно да ће бити пронађене.

У ствари - каже он - стопа успјеха коришћења ФБИ-овог ЦОДИС система је само један проценат.

Он такође тврди да су ДНК комплети који се користе за идентификацију оних који су умијешани у сексуалне злочине успјешни само у 15 одсто случајева.

Садашњи системи су дизајнирани да хватају криминалце, а не да идентификују тијела. Штавише, систем датира тек из 1990-их, па је мало вјероватно да ће се многи случајеви пре тога ријешити овим системом.

Сада, је Отрам у стању да узме сићушне делове ДНК – "количине у траговима" – и изгради профиле са не само 20, већ десетинама хиљада до стотина хиљада маркера. То је огромна надокнада и значи да могу почети да разматрају случајеве који би иначе остали заувек нерешени. Они сада могу пронаћи рођаке, чак и удаљене, који би им могли помоћи. То су информације које се дају органима за спровођење закона, који - наоружани алатима које раније не би имали - могу подједнако да пронађу и криминалце и жртве. Као што Митлмен наводи: "Врло је тешко тражити правду за особу када не знате ко је она."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана