Рекородно висока температура на јужном полу

Agencije
Рекородно висока температура на јужном полу

ЖЕНЕВА - Свјетска метеоролошка агенција саопштила је данас да је аргентинска истраживачка база на крајњем сјеверу Антарктика пријавила температуру која би, уколико буде потврђена, могла бити рекордно висока за овај континент.

Портпарол Агенције Клер Налис, наводећи податке из аргентинске базе, рекао је да је јуче забиљежена температура од 18,3 степени Целзијусових, чиме је оборен ранији рекорд од 17,5 степени у марту 2015. године.

Очекује се да ће комитет Агенције који је задужен за временску у климатски архиву потврдити да ли нови подаци представљају рекорд.

"Све што смо до сада видјели указује на највјероватније легитиман рекорд, али почећемо званичну процјену након што добијемо све податке.", нагласио је званичник Агенције Рендал Кервени.

 Према подацима Свјетске метеоролошке агенције, Антарктичко полуострво је међу најбрже загријаваним регионима на Земљи и то за скоро три степена Целзијусова у протеклих пола вијека. Око 87 одсто глечера дуж западне обале полуострва се повукло у протеклих 50 година, а најбрже забиљежено "повлачење" је у посљедњих 12 година.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана