Рекордна просјечна температура у арктичком Сибиру

ГС
Рекордна просјечна температура у арктичком Сибиру

Температура у арктичком дијелу Сибира достила је рекордно висок просјек у јуну током топлотног таласа који је изазвао неке од највећих пожара у овом региону који се памте, показују данас објављени подаци истраживачког програма ЕУ.

Глобална температура је прошлог мјесеца била на нивоу рекорда из 2019. године, а "изузетно топло" је било у арктичком Сибиру, саопштено је из европског програма "Коперник".

Просјечна температура у овом региону била је за преко пет степени Целзијусових изнад нормалне и за преко степен већа од претходна два јуна 2018. и 2019. године, показују подаци.

Свјетска метеоролошка организација чека потврду извјештаја о измјереној температури од 38 степени Целзијусових у Сибиру, што би био рекорд за област сјеверно од Арктичког круга.

"Оно што брине јесте да се Арктик загријава брже него остатак свијета", изјавио је Карло Буонтемпо, директор "Службе за климатске промјене Коперник".

Велика топлота исушила је влагу из земље широм региона који је покривен тундром, па су настали пожари који су нарочито појачани од средине јуна.

Руска шумарска агенција саопштила је да је до 6. јула било 246 шумских пожара на површини од 140.073 хектара и да је ванредна ситуација проглашена у седам региона.

"Коперник" је саопштио да су пожари ове године надмашили рекордне пожаре у истом региону у истом мјесецу прошле године.

ЕУ је саопштила да је емисија угљен диоксида у дивљини у овом региону прошлог мјесеца износила процијењених 59 мегатона, док је прошлог мјесеца била на нивоу од 53 мегатоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана