Рекордна неутронска звијезда "Црна удовица" масивнија него што се мислило: "Физички немогуће"

ГС
Рекордна неутронска звијезда "Црна удовица" масивнија него што се мислило: "Физички немогуће"

Једна од најфасцинантијих неутронских звијезда у свемиру изгледа да је још масивнија него што су научници мислили и то на горњој граници онога што смо мислили да је физички могуће.

Научници су измјерили масу неутронске звијезде ПСР Ј0952-0607 и утврдили да је заправо најмасивнији пулсар икада откривен који је 2,35 пута масивнији од Сунца.

То је такође чини и савршеним кандидатом за испитивање процеса који се одигравају у неутронским звијездама и бољег разумијевања чудног квантног стања у којима се материја у њима налази.

"Отприлике знамо како се материја понаша у густини нуклеуса, попут нуклеуса атома уранијума. Неутронска звијезда је попут огромног нуклеуса, али је његова маса 500.000 до милион пута већа од Земљине и у том случају постоји много непознаница", објашњава Алекс Филипенко са Универзитета Беркли.

Неутронске звијезде су урушена језгра масивних звијезда чија је маса била 8 до 30 пута већа од Сунчеве, пре него што су ушле у фазу супернове и избациле већи дио масе у свемир.

Језгра која иза њих остану најчешће су око 1,5 пута тежа од Сунца и један су најгушћих објеката у свемиру. Једини гушћи су црне рупе.

Ради боље илустрације треба знати да је сва та маса спакована у сферни објекат пречника само 20 километара. При таквој густини, протони и електрони могу да се споје у неутроне. Једина ствар која спречава овакву лопту неутрона да се даље уруши у црну рупу јесте сила која је потребна да окупирају исто квантно стање.

Ове звијезде су такође невероватно брзе и њихове ротације се мјере у милисекундама. ПСР Ј0952-0607 је други најбржи пулсар у Млијечном путу и окреће се око своје осе 707 пута у секунди, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана