Рекорди људског животног вијека ће бити оборени до 2060. године

ГС
Рекорди људског животног вијека ће бити оборени до 2060. године

Да ли постоји граница људског животног вијека расправља се стотинама година, али процјене показују да је максимални животни вијек повећан, барем према забиљеженим историјским подацима.

Примјера ради, Хебреји из касног бронзаног доба су сматрали 80 година најдужим животним вијеком, а 1.000 година касније су Римљани вјеровали да је то заправо 100 година.

Међутим, данас рекорд за најстарију особу на свијету држи Жане Калмент, жена која је преминула 1997. године у 122. години. Упркос напретку медицине, досад нико није успио оборити овај рекорд.

Ипак, ново истраживање показује да људи тек требају достићи свој максимални животни вијек, а актуелни рекорд би могао бити оборен до 2060. године. Истраживање сугерише да, ако постоји максимално ограничење људског животног вијека, ми му се још увијек нисмо приближили.

Према истраживању америчких научника, јапанске жене ће оборити рекорд. Научници су користили математички модел како би предвидјели трендове морталитета за наредне године. У ту сврху је анализиран историјски тренутни скуп података о смртности људи у доби од 50 до 100 година (људи рођени између 1700-тих и крајем 1900-тих до 1969. године) из 19 земаља, а калкулације су искориштене за предвиђање старосне доби коју би људи могли достићи у будућности, пише Кликс.

– Открили смо да су кохорте рођене између 1900. и 1950. године кроз историју доживљавале одгађање смртности без преседана, али су још увијек премладе да оборе рекорде дуговјечности. Како ове кохорте у наредним деценијама достижу поодмаклу доб, рекорди дуговјечности би се могли значајно повећати, наводе аутори истраживања.

Према статистичким анализама, Јапанке би могли доживјети 122 године у наредним деценијама. Особе рођене 1930-тих или 1940-тих би такође могле у наредним деценијама оборити рекорде дуговјечности ако имају добру здравствену и медицинску његу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана