Разграђује се 450 година: За бацање маске казна од 300 евра

ГС
Разграђује се 450 година: За бацање маске казна од 300 евра

На јавним површинама широм света све чешће се примјећује већа количина коришћених једнократних заштитних маски и рукавица које су бачене, а у неким земљама најављују да би такво неодговорно понашање ускоро могло да буде кажњавано.

Националној скупштини, забринут због велике количине овог потенцијално заразног отпада на јавним површинама француских градова, предложио је увођење новчане казне од 300 евра.

Пуже сматра да не постоји оправдање за неодговорно бацање заразног отпада и сматра да би висока новчана казна многе навела на одговорније понашање.

Велики проблем представљају хируршке маске, које су расуте у најчешће по јавним површинама, а како наводи Пластицк Аттацк Франце, за њихову разградњу у природи потребно је и до 450 година.

Пуже предлаже да се бахато понашање појединаца строго санкционише, јер сматра да представља значајан ризик за здравље људи и заштиту околине.

Он је на Твитеру објавио неколико фотографија бачених маски и рукавица које је снимио.

Француско законодавство тренутно предвиђа новчану казну од 68 евра за грађане који су ухваћени да прљају јавне површине и околину, али Пуже сматра да је то мало у односу на штету коју може да изазове бацање коришћених маски и рукавица, па предлаже да се локалним властима и комуналним полицајцима дају већа овлаштења, а да се као помоћ и упозорење за идентификацију прекршилаца користи видео надзор.

Француско Министарство еколошке транзиције и солидарности свјесно је овог проблема па је објавило препоруке за кориштење и правилно одлагање заштитних маски и рукавица.

Након скидања би их требало ставити у одговарајућу кесу за смеће и затворену је чувати током сљедећа 24 сата. Кесу би требало бацити с остатком мјешаног комуналног отпада, али је не треба мјешати са пластичном и картонском амбалажом.




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана