Ракета „Спејс Екса“ на путу да се судари са Мјесецом

РТС
Foto: Јутјуб

Послије седам година хаотичног путовања условљеног гравитацијом Земље и Мјесеца, ракета „Спејс Екса“ је на путу да у марту падне на Мјесец.

Потисна фаза „фалкон 9“ ракете првобитно је лансирана фебруара 2015. године носећи свемирски метеоролошки сателит на његово путовање милион и по километара.

Међутим, након фазе дугачког сагорјевања и слања "Deep Space Climate Observatory" на пут до Лагранжове тачке – позиције неутралне гравитације четири пута удаљеније од Мјесеца и у директној линији са Сунцем – ракета је остала заробљена.

У том тренутку била је предалеко и није имала довољно горива да се врати у Земљину атмосферу, али није имала довољно инерције да побјегне од гравитације Земље и Мјесеца.

„Од фебруара 2015. године има хаотичну орбиту“, објашњава Ерик Бергер у тексту за Арс технику.

Ракета, која представља четири тоне свемирског ђубрета, сада је на курсу да се судари са Мјесецом при брзини од 2,58 километара у секунди.

Софтверски стручњак Бил Греј, који пише програме за праћење објеката, астероида, мањих планета и комета, наводи да ће ракета највјероватније ударити у удаљену страну Месеца, близу екватора 4. марта.

„Ово је први ненамјерни случај свемирског ђубрета које се судара са Мјесецом који је мени познат“, додаје Греј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана