Пуњачи ће ускоро бити прошлост: Научници створили струју из ваздуха VIDEO

Agencije
Пуњачи ће ускоро бити прошлост: Научници створили струју из ваздуха VIDEO

Научници су направили уређај који ствара струју из ваздуха. Зове се Air gen, а помоћу бактерија у ваздуху може да направи довољно енергије за пуњење електричних уређаја.

Овај уређај ускоро би могао да пуни батерије наших мобилних телефона. Једна од најважнијих погодности овога била би, наравно, потпуна елиминација пуњача из свакодневног коришћења.

Бежични пуњачи користе електромагнетну индукцију за пуњење батерија телефона и других уређаја. Ипак, инжењери су пронашли другачији начин пуњења који не користи ову технологију при обављању функције. Аир-ген генератор користи природни протеин за стварање електрицитета из водене паре.

"Струју добијамо из ваздуха", каже инжењер и доцент електротехнике Џун Јао, са Универзитета Масачусетс. До великог открића дошао је у сарадњи с професором Дереком Ловлијем.

Генератор користи филм који се мери нанометрима. Реч је о протеинској жици направљеној од микроба Геобацтер сулфурредуценс, који производи електричну енергију. Жице су повезане електродама и проводе струју користећи водену пару која се налази у ваздуху.

Најчудеснија мала структура икада

"Аир-ген ствара чисту енергију радећи без прекида. То је најчудеснија мала протеинска структура икада створена", објашњава професор Ловли.

Аир-ген се тренутно може користити за напајање малих уређаја, али научници желе да побољшају његову функцију. Један од првих циљева јесте коришћење Аир-гена за пуњење паметних сатова и фитнесс наруквица.

Ако успеју у својој намери, покушаће да осбособе овај уређај и за пуњење мобилних телефона и тако да елиминишу потребу за класичним пуњачима који се користе тренутно.

"Коначни циљ биће да направимо велике системе за производњу струје“, каже професор Ловли и додаје да се струја може добити чак и из боја за зидове, преноси Индеx.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана