Пси трагачи могли би да откривају ковид у великим компанијама и на скуповима

Srna
Foto: Reuters

БИЈЕЉИНА - Научници вјерују да би пси трагачи могли бити корисни у спречавању избијања жаришта ковида 19 у великим фирмама и заједничким радним просторима.

Пси трагачи, обучени да нањуше заразу короном, погодни су за употребу у свакодневним ситуацијама, на великим скуповима и догађајима, наведено је у научној студији објављеној у часопису "Глобално здравље".

Ови пси могу да распознају вирус корону међу 15 других патогена.

Та врста пса представља "систем раног упозорења", објашњава руководилац студије Холгер Волк, шеф Клинике за мале животиње у Тихоу.

Он тврди да дресирани пси могу идентификовати инфекције и прије него што тест буде позитиван.

Велике компаније попут "Континентала" и "Фолксвагена" могле би их користити као релативно јефтин "алат" за провјеру, како би повећале безбједност својих запосленика, наводи Волк, који је водио истраживање на Универзитету ветеринарске медицине у Хановеру.

За потребе истраживања узети су узорци зноја са четири концерта у Хановеру у септембру и октобру 2021.

Посјетиоци су дали брисеве за брзи антигенски тест и пи-си-ар тест на дан концерта.

Узорци зноја, резултати претрага те подаци о вакцинисању и хроничним болестима били су доступни за укупно 2.802 испитаника.

Осам посебно обучених паса препознало је узорке негативне на ковид у 99,9 одсто случајева, а позитивне узорке у 81,6 одсто случајева.

Студија показује да пси могу поуздано да разликују узорке не само у лабораторијским условима, већ и у свакодневном животу.

Ти пси могу препознати и разне врсте рака, маларију и неке бактеријске и вирусне инфекције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана