Први комерцијални сателит који се може репрограмирати лансиран у свемир

ГС
Foto: Агенције

Сателит компаније Еутелсат донио је значајне промјене у кориштењу и контролисању сателита.

Појава приватних свемирских компанија као што су Спацех, Виргин Орбит, Блуе Оригин и друге драстично смањују трошкове лансирања сателита у свемир,преноси портал Кликс.

Док сателити постају све мањи и све моћнији, могућности модификација су ограничена након што се сателит лансира у свемир. Међутим, компанија Еутелсат је након успјешног лансирања сателита Љуантум Сателит је лансиран помоћу ракете Ариане 5 из Свемирског центра Гуиана у Коуроу у Француској Гвајани 30. јула, а од ракете се одвојио након лета који је трајао 37 минута. Током тросатног периода су обављене све провјере система, а само лансирање је прошло успјешно.

Сателит Еутелсат Љуантум је направила компанија Аирбус Дефенсе и Спаце, док су у развоју помагале Европска свемирска агенција и Британска свемирска агенција. Еутелсат Цоммуницатионс је највећи оператер сателита на свијету те пружа различите комерцијалне услуге.

Сателит је тежак 3,5 тона, а захваљујући његовом софтверу, може се репрограмирати како би се промијенило подручје које покрива те снага сигнала који шаље. Интересантно, контроле софтвера су доступне Еутелсатовим клијентима који користе његове услуге. На тај начин могу мијењати сврху сателита за свега неколико минута.

Такођер, овај сателит омогућава и комуникацију са бродовима и авионима, а повећава могућности и у случају природних катастрофа. Приступ сателиту имају и владе, а он може лоцирати и поријекло примљених комуникација те их по потреби блокирати.

Сателит се налази на висини од 35.000 км изнад површине Земље. У службу улази у посљедњем кварталу ове године, а очекује се да ће бити у функцији у наредних 15 година.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана