Пронађено штене старо 18.000 година

Агенције
Пронађено штене старо 18.000 година

Штене старо 18.000 година, које је пронађено у близини сибирског града Јакутска, збунило је шведске научнике који још увијек не знају његово поријекло.

Будући тестови које треба обавити могу пружити више информација о томе када су човјекови најбољи пријатељи били припитомљени. Нос, кожа и зуби ове животиње врло су добро очувани захваљујући вјечном смрзавању.

Истраживачи из Центра за палеогенетику у Шведској потврдили су да је штене старо око 18.000 година, али тек ће темељни тестови његове ДНК дати дефинитиван одговор на питање да ли је ријеч о псу или вуку.

Стручњаци наводе да је период у коме је ово штене живјело интересантно са становишта еволуције. “Не знамо тачно када су пси припитомљени, али то се могло догодити у то вријеме. Занима нас да ли је то заиста пас или вук или је можда нешто на пола пута између њих двојице”, нагласио истраживач Дејвид Стантон за Си-Ен-Ен.

Вјерује се да су савремени пси припитомљени од вукова, али још увијек није прецизирано вријеме када се то догодило, пише rs.sputniknews.com. Студија објављена у часопису “Нејчр комјуникејшн” показала је да су савремени пси могли бити припитомљени прије 20.000 до 40.000 година.

Друга студија Универзитета Оксфорд из 2016. године, објављена у часопису „Сајенс”, показала је да су пси били припитомљени од сивих вукова током палеолита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана