Промјена имена Фејсбука изазвала лавину шаљивих коментара, али и критике

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Најава извршног директора Фејсбук Марка Зукерберга да ће гигант друштвених медија промијенити име своје компаније у Мета у ребрендирању виртуелне стварности изазвала је згроженост и збуњеност корисника, али и покренула лавину шаљивих коментара и исмијавања.

 Зукерберг је у четвртак рекао да ће Мета обухватити Фејсбук, као и апликације као што су Инстаграм, Whatchap и бренд виртуелне стварности Оkулус."Најављујемо Мета - ново име Фeјсбук компаније", написао је технолошки гигант у твиту."Мета помаже да се изгради метаверзум, мјесто гдје ћемо се играти и повезати у 3Д.

Добродошли у сљедеће поглавље друштвених веза", написали су.Ребрендирање долази у вријеме када се компанија суочава с низом криза односа с јавношћу.Мноштво докумената који су недавно процурили, сада познатих као Фејсбук папири, разоткрило је унутрашње дјеловање компаније, уз оптужбе звиждачице Францес Хауген да је Фејсбукк ставио профит испред ослобађања своје платформе од говора мржње и дезинформација.

Сатирична информативна емисија Даили Шоу креирала је монтажу спојивши Зукербергову видеопрезентацију Мете са снимцима немира на Капитол Хилу 6. јануара и марша бијелих националиста у Карлотесвилеју 2017."Замислите да сте ставили наочале или слушалице и одмах сте се нашли у својој кући и имате невјероватно инспиративан поглед на оно што сматрате најљепшим", каже Зукерберг на снимку нереда из Капитола.

У разговор о контроверзном ребрендингу укључили су се и политичари свих страначких линија.Њујоршка прогресивна конгресменка Алеxандриа ОКасио-Кортез није се суздржала у свом неодобравању, назвавши компанију "раком демократије" и "глобалном машином за надзор и пропаганду за јачање ауторитарних режима и уништавање цивилног друштва".

Ни амерички сенатори Ричард Блументхал и Ед Маркеј нису се устручавали.

Маркеy је одбио признати промјену имена: "Фејсбук жели да га почнемо звати Мета, али ми ћемо га наставити звати како јесте, пријетња приватности, демократији и дјеци."Друге компаније "придружиле" су се ребрендирању. Ланац брзе хране Wendus је у твиту написао: "Промјена имена у Мeat."

Тwитер се такођер укључио званичним налогом шалећи се да имају "велике вијести", након чега је услиједило појашњење "лол шалимо се и даље смо Тwиттер".Многи корисници друштвених мрежа осудили су промјену имена као скретање пажње са сигурносних проблема и ширења говора мржње на мрежи уз гомилу мемеова и твитова у којима тврде како на овај начин Зукерберг покушава избјећи одговорност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана