Произведена мала дијамантска капсула за бесконачни извор енергије

ГС
Произведена мала дијамантска капсула за бесконачни извор енергије

Научници националног института у Калифорнији су у децембру прошле године направили велики искорак ка реализацији циља да се струја производи из енергије Сунца, што би био бесконачни извор енергије.

Ласер са 192 зраке усмјерили су ка цилиндру у којем је била дијамантска капсула напуњена горивом. У таквим околностима је настала висока температура и креирана је фузија - реакција која покреће Сунце.

Споменути институт је раније проводио овакве експерименте, али је овог пута енергија, која је узрокована реакцијом, била већа од снаге ласера који је кориштен за њено стварање. 
Научници су то деценијама покушавали и надају се да ће једног дана бити изграђена електрана у којој ће се фузијом производити струја, без емисије угљика. 

Но, то је још далеко, потребно је много радити на развоју технологије.

Једна од кључних компоненти калифорнијског института је синтетичка дијамантска капсула која је величине зрна бибера и која садржи гориво. 

Својства те капсуле су кључна за успјешно експериментисање с фузијом.

Капсула мора бити савршено глатка и не смије садржавати ништа што би могло угрозити фузију. 

Није направљена у Калифорнији, већ је резултат дугогодишњег рада компаније Диамонд Материалс чије је сједиште у њемачком Фрајбургу.

Директор ове компаније Цристоф Вилд је истакао да је врло захтјевна израда капсуле. 

Производи је тим од 25 особа, и то кроз процес који је зове хемијско таложење паре. 

Потребна су два мјесеца да би се направила серија од 20 до 40 капсула.

Капсула се прави мукотрпним наслагањем ситних дијамантских кристала око језгре од силициј-карбида и полирањем. Полирање мора бити савршено, јер је раније микроскопским посматрањем утврђено да је површина била неравна.

Силиконско језгро капсуле се уклања, а потом се капсула испуни деутеријом и трицијом - материјама које потичу реакцију фузије. Око деутерија и триција је слој од злата и осиромашеног урана. Трећи слој капсуле је направљен од алуминија који се користи за њено хлађење прије реакције.

Још један кључан елемент је оптика. С обзиром на то да се користи најмоћнији ласер на свијету, оптичке компоненте се оштете сваки пут када се уређај користи. Калифорнијски институт од почетка 70-их година сарађује с произвођачима оптике, као што су Zygo Corporation и SCHOTT.

Након успјешног експеримента у децембру прошле године, сљедећи изазов је побољшање технологије како би се реакција, фузија поновила и како би била боља. Мајк Фарел, потпредсједник енергетске компаније Генерал Атомикс која је ангажована на овом пројекту, указао је да би се у сљедећих 40 година могло десити оно за шта се сматрало да је недостижно.

Широм свијета се покушава изградити функционална фузијска електрана, а при томе се користе различити приступи. За то су потребне године и милијарде долара, пише БиБиСи.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана