Професор из Берана ријешио математички проблем из античког доба

Agencije
Професор из Берана ријешио математички проблем из античког доба

Професор математике из Берана Веселин Рмуш је на Међународној конференцији у Токију доказао да је могуће конструисати квадратуру круга, један од три чувена проблема постављена у античко доба (од 600. до 450. године п. н. е.)

Рмуш је том приликом добио признање за најбољи рад који је представљен из области математике.

"Професор Рмуш је рад под називом ’Конструкције квадратуре круга, удвајања коцке и трисекције угла‘ у целини објавио у Војно-техничком гласнику на енглеском језику 2017. године, а током конференције у Токију први пут представио решење једног од три грчка проблема - квадратуру круга и објаснио оригиналну методу за конструкцију квадрата исте површине као дати круг уз употребу само лењира и шестара. Рмуш је дошао до низа формула које произилазе из његове главне формуле за једнаке површине квадрата и круга“, наводи се у саопштењу његове кћерке Марине Рмуш, преноси Спутњик.

Током Међународне конференције примјењене математике и физике, која је одржана од 10. до 12. јануара на Универзитету Чуо у Токију, на којој је 70 еминентних математичара и физичара из 21 државе свијета представило радове, професор Рмуш је објаснио примјењивост његових формула у грађевини и архитектури, преноси РТЦГ.

"У свом доказу пошао је корак напред, па је осим површине квадрата и круга објаснио и да је могуће конструисати пирамиду и купу једнаке запремине, узимајући за пример Кеопсову пирамиду“, наводи се у саопштењу.

Конференцију у Токију је организовало Друштво истраживача Азије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана