Професор Дитури живјеће под водом 100 дана

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА - Џозеф Дитури /55/, професор са Универзитета Јужна Флорида, жели да обори свјетски рекорд тако што ће 100 дана провести под водом.

Дитури вјерује да ће медицинска испитивања, које ће свакодневно на њему обављати љекарски тимови, помоћи у продужавању живота другим људима.

"Људско тијело није никада било тако дуго под водом. Ова студија ће испитати сваки начин на који живот под водом утиче на тијело" - објашњава он.

Дитури, који је у америчкој морнарици 28 година служио као официр за роњење, указује да је ранија научна студија показала да су се људске ћелије изложене повећаном притиску удвостручиле у року од пет дана.

Тај ефекат може да продужи живот и спријечи болести повезане са старењем.

Како преносе научни портали, Дитури ће боравити у простору од 100 метара квадратних - девет метара испод површине воде.

Док буде тамо, наставиће да предаје студентима биомедицинско инжењерство онлајн, а медицински тим ће документовати његово здравље.

Прије, током и након овог пројекта, Дитури ће бити подвргнут психосоцијалном, психолошком и медицинском испитивању, а радиће му редовно и разне претраге, као што су крвна слика, ултразвук и електрокардиограми.

Дитури је, након што је напустио морнарицу, студирао на Универзитету Јужне Флориде како би учио о трауматским повредама мозга.

"Многи пријатељи у војсци су претрпјели трауматске повреде мозга и хтио сам научити како да им помогнем. Добро знам да хипербарични притисак може да повећа церебрални проток крви и да би се могао користити за лијечење трауматских повреда мозга.

Претпостављам да би то имало ефекат и на лијечење широког спектра болести", напомиње Дитури.

У склопу овог експеримента, Дитури ће тестирати и алат за вјештачку интелигенцију, а успут ће учествовати и на расправама на Јутјубу о помлађивању.

Ако мисија успије, Дитури ће поставити нови свјетски рекорд у дужини живота под водом.

У томе ће успјети ако под водом буде дуже од 73 дана, колико су била двојица професора из Тенесија 2014. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана