Потребна вам је батерија, а немате је у близини? Направите је уз помоћ кромпира

ГС
Потребна вам је батерија, а немате је у близини? Направите је уз помоћ кромпира

Овај експеримент помоћи ће вам у потребним ситуацијама, могу га изводити и дјеца и погодан је за учење о електричној енергији.

Ако вам је хитно потребна батерија, а немате је у својој близини, можете претворити кромпир у батерију. Овај пројект занимљив је и за дјецу старију од пет година, ако ће млађој дјеци бити потребан надзор.

Инструкције

Израда батерије од кромпира је савршена активност којом дјеци можете објашњавати пренос енергије, од хемијске до електричне. Како бисте пројект у потпуности завршили, бит ће вам потребно 15-20 минута.

Потребан материјал

- два кромпира

- нож

- двије бакрене жице

- два новчића

- два галванизирана ексера

- мултиметар с једном сондом с црном жицом и другом сондом с црвеном жицом.

Смјернице

1. Направите рупу величине новчића унутар сировог кромпира.

2. Омотајте један крај бакрене жице.

3. Вежите бакрену жицу око новчића, водећи рачуна о томе да сви крајеви додирују бакар. Требали бисте умотати жицу неколико пута око новчића.

4. Ставите тако заједно новчић и жицу унутар рупе у кромпиру.

5. Пробушите кромпир галванизираним ексером са супротне стране од оне на којој је новчић.

6. Направите исту ствар с другим кромпиром, новчићем, бакреном жицом и галванизираним ексером.

7. Ставите кромпире један до другог.

8. Омотајте бакрену жицу с једног кромпира око галванизираног ексера другог кромпира.

Ради ли ваша батерија?

Сада када сте направили батерију од кромпира, шта можете радити с њом? Постоји неколико ствари које бисте могли направити како бисте провјерили може ли се ваша батерија може користити.

Узмите мултиметар. Он мјери волтажу, тако да га можете искористити тако што ћете његовим сондама додирнути чавао или новчић.

Искористите кромпир да укључите нешто. Можете искористити ЛЕД свјетла, жаруљицу, једноставни сат или било што мало што захтијева батерију. Имајте на уму да батерија од кромпира није довољно јака да укључи нешто велико. То је најлакше направити ако користите алигаторске копче да вам помогну да повежете батерију с батеријским терминалом малог уређаја.

Варијације

Постоји неколико варијација које можете испробати овим експериментом. Сви су они прикладни за све узрасте. Наравно, мањој се дјеци препоручује помоћ одраслих.

Додајте још кромпира (с новчићима и галванизираним ексерима у њима) како бисте повећали волтажу повезујући кромпире једне с другима бакреним жицама.

Покушајте прво прокухати или скухајте кромпир како бисте видјели повећава ли то излаз или волтажу.

Покушајте експеримент с лимуном или наранчом.

Зашто ово ради?

Разлог због којег ова батерија ради је због хемијске реакције која мијења хемијску енергију у електричну. Треба напоменути и да кромпири стварају отопину електролита. То значи да пружају електронима мјесто на којем се могу кретати од бакра до цинка (и поновно натраг до бакра) како би комплетирали коло. Сам кромпир дјелује као амортизер између бакра и цинка током преноса електрона.

Учење о електричној енергији

Експеримент с батеријом од кромпира представља одличан начин да дјеца (и одрасли) науче више о науци. Када завршите овај експеримент, знаћете више о томе како функционишу електрична кола и струја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана