Помпеју прекрио пирокластични ток, а не лава

Срна
Foto: Википедија

БАРИ - Лавина пепела и гаса позната као пирокластични ток прекрила је древни римски град Помпеју и угушила становништво за само 15 минута, показало је најновије истраживање Одјељења за науку о Земљи и животној средини при Универзитету у Барију.

Истраживање је показало да није лава прекрила Помпеју, када је након ерупције Везува 79. године погинуло око 2.000 људи у граду и околним насељима.

Научници сматрају да је град и становништво прекрио облак токсичних гасова и пепела који се кретао невјероватном брзином до 724 километра на час.

Стручњаци са Универзитета у Барију су у сарадњи са колегама из Државног института за геофизику и вулканологију и Британског института за геолошка истраживања у Единбургу покушали да израде модел неизмјерно разарајућег пирокластичког тока који се састоји од комада чврсте лаве, вулканског пепела и врелих токсичних гасова.

“Пирокластични ток достигао је температуру већу од 100 степени Целзијусових и састојао се од угљен-диоксида, хлорида, честица ужареног пепела и вулканског стакла”, изјавио је истраживач Везувске опсерваторије Роберто Исаија.

Облак гаса прекрио је град 10 или 20 минута након поноћи, иако је ерупција почела претходног дана у 13.00 часова, подсјећа “Раша тудеј”.

Истраживање би могло да буде смјерница за иницијативе цивилне заштите у будућности за становнике мјеста која се налазе близу најактивнијих свјетских вулкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана