Поједине британске школе технологијом препознавања лица ђацима наплаћују оброке

ГС
Foto: ГС

У Великој Британији 27 школа је одлучило да ученици оброк плаћају технологијом препознавања лица.

Као разлог за то наведено је смањивање потребе за физичким контактом, односно смањивање ризика од заразе коронавирусом. Међутим, родитељи и други забринути су да се тиме нормализује надзор над дјецом и да она уопште нису информисана о ризицима по њихов приватни живот.

Давид Свантсон, директор компаније која развија ову врсту технологије CRB Cunninghams сматра да забринутост није утемељена.

Овај систем функционише тако што препознавањем лица ученика покреће исплату новца са његовог рачуна. Биометријски подаци ђака похрањени су у школским базама података. Тврди се да га користи 97 посто ученика у 27 шкотских школа. Активисти за заштиту права дјеце упозорили су надлежне да кориштење овог система не значи и то да се пристаје на њега.

Технологија препознавања лица изазвала је контроверзе у британској полицији. Раније истраживање је показало да је технологија нетачна у 81 посто случајева. Поједини су били разочарани овим истраживањем оцијенивши да је било "неуравнотежено".

Стручњак за биометријске податке Фрасер Сампсон мишљења је да ова технологија није нужно лоша. Између осталог, указао је да може бити корисна дементним особама. Указао је на то да је кључно како се користи и ко је користи. Подсјетио је да су надлежни обавезани на заштиту података, тј. приватности грађана.

Напоменуо је да се ова технологија већ користи на мобителима, као и технологија отиска прста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана