Планета и звијезда добиле српска имена

Танјуг
Планета и звијезда добиле српска имена

Новооткривена звијезда WASP-60 званично је данас названа Морава, а њена планета WASP-60б Власина, на глобалном догађају у Паризу поводом јубилеја Међународне астрономске уније (МАУ), која обиљежава 100 година од оснивања.

Све земље чланице МАУ су имале јединствену прилику да кумују имену једној од новооткривених планета изван Сунчевог система.

Именовање егзопланете и њене матичне звијезде вршило се у оквиру конкурса "Именуј егзосветове", који је био спроведен током 2019. године.

Србија је добила задатак да предложи и изгласа ново име за звијезду WASP-60 и њену планету WASP-60б, наводи се у саопштењу Друштва астронома Србије и Међународне астрономске уније.

Планетарни систем WASP-60 је откривен 2012. године и налази се у правцу сазвијежђа Пегаз, а удаљен је 1.304 свјетлосне године од Земље.

Звијезда Морава је жута звијезда налик Сунцу, док је њен пратилац Власина гасовита планета налик Јупитеру, али са упола мањом масом.

За разлику од Јупитера, Власина се окреће око своје матичне звијезде на око 100 пута мањем растојању. Док Јупитеру треба скоро 12 година да обиђе један круг око Сунца, Власина направи круг око Мораве за нешто више од четири земаљска дана.

Национална комисија за именовање егзопланета је конкурс за именовање планетарног система WASP-60 отворила у мају 2019. године. Конкурс је био отворен за све школе, астрономска удружења и стручне институције широм Србије, који су до 1. јуна ове године имали прилику да доставе своје приједлоге за име звијезде и планете, сходно правилима које је прописала МАУ.

Све пристигле предлоге комисија је провјерила, те су они који су били у складу са прописаним правилима ушли у гласање које се у Србији вршило у Ноћи истраживача одржаној 27. септембра 2019. године.

Имена која су добила највише гласова била су Власина и Морава, а предложило их је Астрономско друштво Нови Сад.

Ова имена инспирисана су једним од највећих ријечних система у Србији, Великом Моравом, која настаје спајањем Западне и Јужне Мораве, и Власином, као једном од највећих притока Јужне Мораве, а која цијелом својом дужином протиче кроз Србију.

Међународна астрономска унија окупља више од 10.000 професионалних астронома из више од 90 земаља. Њена мисија је да успоставља и координише међународном сарадњом у астрономији, промовише и штити астрономију као науку у свим аспектима.

МАУ је и међународно препозната организација надлежна за додјелу назива небеским тијелима или карактеристичним облицима рељефа на њиховој површини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана