Пет важних ствари о НЛО које је саопштила НАСА

ГС
Пет важних ствари о НЛО које је саопштила НАСА

Америчке власти испитале су око 800 мистериозних случајева неидентификованих летећих објеката током посљедње деценије, али свега неколико случајева је необјашњиво, рекли су истраживачи током панел дискусије.

Америчка свемирска агенција НАСА је организовала панел прошле године како би објаснила случајеве неидентификоване абнормалне појаве (НАП). НАП се дефинишу као појаве „које не могу да буду идентификоване као летjелице, нити као природне појаве из научне перспективе”.

Прва јавна панел дискусија одржана је у сриједу, 31. маја. Ово су неки од закључака:

Многе појаве могу да се објасне, друге остају мистерија

„Сваког мјесеца добијамо 50, 100 пријава”, рекао је Шон Киркпатрик, директор Канцеларије за рјешавање аномалија свих сфера, које је под надлежношћу америчког Министарства одбране.

Међутим, од два до пет одсто појава потпада под НАП, додао је Киркпатрик.

На састанку је приказан видео које је снимила морнаричка летјелица на западу САД-а на коме се види неколико тачака које се крећу на ноћном небу. Војни авион није успио да пресретне објекат, за који се испоставило да је у питању комерцијална летјелица која се упутила на главни аеродром.

Друге појаве су више мистериозне.

Војни пилоти су пријавили око 144 појава од 2004. године, али многи су остали необјашњени, наводи се у извјештају Пентагона из 2021. Званичници нису утврдили да ли постоји могућност да су у питању ванземаљски објекти.

Приватност ограничава истраге НАСА

Брига о заштити података ограничава истраге агенције, истакао је Киркпатрик.

- Можемо да усмеримо апарате које користимо у било коју тачку на свијету када год желимо. Многи од њих се налазе у континенталном дијелу Америке, али људи не воле када усмјеримо апаратуру у њихово двориште - додао је он.

Микроталасне пећнице и оптичке илузије

Подаци о НАП су често тешки за објашњавање и лако могу да се двојако тумаче.  Дејвид Спрел, шеф НАП тима, поменуо је налете радио таласа које су ухватили истраживачи у Аустралији.

- Структура им је била чудна и нису успјели да схвате о чему је ријеч.

Схватили су да су таласе ухватили око времена ручка - рекао је Спрел.

Испоставило се да су осјетљиви инструменти истраживача заправо били микроталасне рерне које су користили да подгиреју ручак.

О оптичкој илузији говорио је Скот Кели, бивши астронаут и искусни пилот. Он и његов копилот летјели су у близини Вирџинија Бича када је његов колега рекао да је „убијеђен да је пролетио НЛО”.

„Нисам видјео, али када смо се окренули, испоставило се да је у питању балон са ликом Барта Симпсона”.

Стигма и узнемиравање ометају истраживаче

Пилоти на комерцијалним летовима ријетко пријављују необичне појаве због стигме о летећим тањирима, рекао је Спрегел.

- Наш циљ је да искоренимо стигму јер су нам потребни квалитетни подаци како бисмо могли да отворимо важна питања о НАП – додао је он.

Неки научници су били узнемиравани на интернету због њиховог посла у овој области.

- Узнемиравање доводи до веће стигме у области НАП, што значајно омета научни процес и обесхрабрује друге да се баве овом важном темом - рекла је Никол Фокс, научна шефица у НАСА.

Ново доба транспарентности

Један од разлога зашто је састанак НАСА важан огледа се и у промјени њеног приступа. Свемирска агенција провела је деценије рушећи мит о појавама летећих тањира. „Шта то НАСА крије?”, било је једно од питања из публике.

- НАСА жели да буде отворена. Зато овај састанак уживо преноси телевизија - рекао је Ден Иванс из агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана