Пчеле нестају, научници забринути

Срна
Пчеле нестају, научници забринути

ЛОНДОН - Број инсеката на планети сваких 10 година смањује се за 10 до 20 одсто, што је застрашујући податак, а посебно су угрожене пчеле, упозоравају научници.

Од 1990. до 2015. године број дивљих пчела у свијету је смањен за четвртину, показали су подаци организације “Глобал биодиверзити информејшн фасилити” (ГБИФ), глобалне мреже која прикупља податке о биодиверзитету.

Подаци су прикупљани из музеја и са универзитета, те захваљујући истраживачима-аматерима.

То не значи да су одређене врсте пчела изумрле, већ су постале толико ријетке да их је готово немогуће проучавати у природи, преноси лист “Гардијан”.

Дивље пчеле, познате као усамљене пчеле или самице, живе изван кошница и немају матицу. Врло су успјешни опрашивачи и имају слабашан жалац, који ријетко користе.

Захваљујући сарадњи са истраживачима-аматерима и могућности размјене података, научници су прикупили већи број информација и закључили да се број врста дивљих пчела смањује.

“Није ријеч о катаклизми, али не можемо бити задовољни стањем у коме су пчеле сада”, истиче главни аутор студије Едуардо Затара, биолог са аргентинског државног универзитета и члан аргентинског Националног савјета за техничка истраживања.

Студија спроведена током 2020. године у САД указује на озбиљан проблем - недостатак пчела на пољопривредним подручјима ограничава доступност одређених врста усјева.

Стручњаци упозоравају да је британска Влада недавно допустила пољопривредницима да користе “неоникотиноиде” при узгоју шећерне репе упркос томе што је ријеч о пестициду који убија пчеле. У ЕУ његово је кориштење забрањено 2018. године.

Најновија студија, објављена у часопису “Једна Земља”, анализирала је податке о 20.000 врста пчела из цијелог свијета, прикупљане током три вијека.

Истраживањем је уочено да пад броја пчела није једнак код свих врста и да није равномјерно распоређен по пчелињим породицама.

Научници су открили да је број халицтидних пчела, других по бројности у свијету, од 1990. мањи за 17 одсто, док се број мелитиде пчела смањио за више од 41 одсто. Врста мелитиде била је и до данас остала међу најмалобројнијим.

Стручњаци упозоравају да недостатак релевантних података о паду броја инсеката у тропским дијеловима планете онемогућава разумијевање разлога смањења броја пчела у свијету.

Релевантни подаци односе се само на Сјеверну Америку и Европу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана