Пчеле мјере радиоактивност на Трговској гори

Срна
Foto: Pixabay

ЗАГРЕБ - Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране “Кршко” са сједиштем у Загребу објавио је данас да су у Двору, на локацији гдје је планирана изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада, постављене кошнице са пчелама.

Стручњаци Агрономског факултета Универзитета у Загребу поставили су три кошнице које ће се уз остале податке користити као извор информација у склопу пројекта дефинисања постојећег стања радиоактивности на локацији центра за збрињавање радиоактивног отпада.

“Пчелињи производи су одлични биоиндикатори природне радиоактивности, као и стања у околини уопште. Пчеле прикупљају нектар са биљака у кругу од три до пет километара од постављених кошница, односно са површина већих од тридесетак километара квадратних. При томе, равномјерно слијећу на сваку расцвјеталу грану дрвета, грмља и нижих биљака, прикупљајући цвјетни нектар и биљни сок, од којега у саћима настаје мед”, објаснили су из Фонда.

Како наводе, мед представља најбољи композитни узорак са више од десетак милиона тачака прикупљан током више седмица, а исто вриједи и за друге пчелиње производе као што је прополис.

Током трајања пројекта планира се узимање три до четири узорка меда током сезоне прољеће-јесен.

“Анализираће се састав меда како би се утврдило од којих биљака претежно потиче, те врста и концентрација радионуклида. Очекује се да ће прво узимање меда бити почетком маја и да ће садржавати композитни узорак меда од ливадских биљака, воћки и грмља. Средином љета би требало превладавати мед од дрвећа у цвату, а у јесен поново композитни мед ливадског биља које цвјета крајем љета и почетком јесени”, наведено је у објашњењу.

Подсјећамо, Хрватска планира да на Трговској гори, на самој граници са БиХ, гради складиште и центар за збрињавање радиоактивног отпада.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана