“Panzerhaubitze PzH 2000” једна од најбољих хаубица на свијету

Горан Ајдер
“Panzerhaubitze PzH 2000” једна од најбољих хаубица на свијету

Њемачка кроз историју покушава да буде у самом врху када је у питању војна технологија. Највећи успјех Њемачка је имала за вријеме Другог свјетског рата. Након рата Њемачка је капитулацијом дотакла дно у војној технологији и индустрији.

 Међутим, није много требало њемачкој нацији да се подигне из пепела па већ 60 и 70-тих имају неколико својих адута у наоружању, док 80-тих година чак и са кооперацијом са другим државама Нијемци израђују нека од респектабилних оружја као што је тенк “леопард 2”, борбени авион “торнадо”, вишенамјенски хеликоптер “MBB Bo” као и доста другог оружја великог и малог. Јачајући сваког дана Њемачка гради све новије и боље оружје.

Једно од таквих одличних оружја је и “Panzerhaubitze PzH 2000” - хаубица која је 1996. године започела развој, а уведена је у оперативну употребу њемачке војске 2006 године. “PzH 2000” је самоходна гусјеничар хаубица која је изграђена првенствено за потребе њемачке војске. “PzH 2000” се сврстава у једну од најбољих хаубица на свјету. Велика брзина паљбе омогућује овој хаубици испаљивање три пројектила у року девет секунди, 10 пројектила за 56 секунди и може испалити од 10 до 13 пројектила у минуту.

Ово су карактеристике најмодернијих хаубица данашњице. Главно оружје на овој хаубици је моћни топ калибра 155 мм, топ који има домет до 30 километара са стандардним НАТО пројектилима калибра 155 мм или до 40 километара са одговарајућим пројектилима повећаног домета. Већа цијев топа на “Panzerhaubitze PzH 2000” која прелази предњи дио возила омогућује јој добру мобилност и покретљивост по тешком и лошем терену за разлику од хаубица које имају краћу цијев као што је то случај код америчке хаубице, која због краће цијеви има проблеме у виду мобилности и покретљивости. Аутоматски пуњач пројектила омогућује пуњење при свим угловима и положају куполе хаубице.

Пуњач има три могућности дјеловања 1. ручно пуњење и пражњење цијеви топа, 2. полуаутоматско ручно пуњење из магацина, 3. аутоматско пуњење помоћу механичког система из задњег дијела возила. Да би ефикасност посаде била још већа и вријеме за спремност ватреног дјеловања краће оружје је додатно осигурано системом за управљање ватре СУП-ом.

“Panzerhaubitze PzH 2000” је изузетно стабилна и прецизна приликом дејствовања тако да јој нису потребни никакви додатни потпорници ни ослонци, као што неке хаубице употребљавају. На куполи хаубице налази се носач за монтажу митраљеза који служи за евентуалну одбрану. Оклоп на овој хаубици урађен је по западним стандардима, трап и купола је заварене конструкције панцирног челика. На “Panzerhaubitze PzH 2000” такође постоје плоче за заштиту возила и посаде које се монтирају на возило да би безбједност била максимална у ратним условима, а плоче се лако могу монтирати и демонтирати.

Стандардна опрема која је уграђена ради заштите на хаубици је аутоматски противпожарни систем, нуклеарна, биолошка и хемијска заштита НБХ са вентилацијским системом, као и лаки приступ посаде излазу у случају евакуације из возила. Мотор је смјештен у предњем дијелу возила док је посада и купола смјештена у задњем дијелу возила. Једна од врло добрих рјешења за заштиту и безбједност посаде урађена је у виду преграде која одваја посаду од магацина гдје се налазе муниција.

Возач има отвор који се отвара подижући одоздо а служи му за једноставнију вожњу, испред возача такође имају уграђена два перископа за лакшу вожњу приликом затвореног поклопца. Један од перископа може се замијенити ноћним пасивним перископом. На куполи хаубице налазе се два отвора за посаду са лијеве и десне стране. На самом врху куполе уграђен је и даноноћни панорамски нишан са ласерским даљинометром и дигиталним балистичким рачунаром за аутоматски основни облик дјеловања, а за ручно управљање паљбом уграђен је нишан за директно гађање са оптичко-механичком справом, све ово је урађено да би хаубица била што прецизнија ефикаснија и бржа а посада максимално растерећена са што мање посла.

Произведено је око 340 комада “Panzerhaubitze PzH” 2000, а поред матичне земље корисника Њемачке ова хаубица налази се у оперативној употреби сљедећих земаља Грчке, Италије, Холандије, и Хрватске.

Карактеристике “Panzerhaubitze PzH 2000”

Посада, возач, нишанџија, командир, дужина возила 11.7 м, ширина 3.5 м, висина 3.4 м, тежина 57 тона, мотор MTU 881 Ка-500 987 КС што производи максималну брзину од 60 km/h, досег до 420 км, наоружање главни топ “Rheinmetall L52” калибра 155 мм, и митраљез  “Rheinmetall MG3” калибра 7.62 мм.                         

Горан Ајдер, војни аналитичар

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана