Ове особине имају натпросечно интелигентне особе: Указују да вам је висок IQ

Агенције
Ове особине имају натпросечно интелигентне особе: Указују да вам је висок IQ

Интелигенција или IQ означава темпо којим нека особа усваја нове информације. Нека истраживања су показала да се IQ формира и фиксира у раном узрасту.

Иако су, како преноси Бизнис инсајдер, многа истраживања показала да количник интелигенције није гаранција за успjех у животу, висок IQ је и даље нешто чиме сви воле да се похвале.

Међутим, и даље је тешко са пуном сигурношћу измерити нечији IQ (јер ту постоји много фактора). Истраживања су показала да ипак постоје неки знакови и карактеристике које би могле да укажу на то да је неко натпросjечно интелигентан.

Ово су неке од њих:

Анксиозни сте

Психијатар Џереми Коплан проучавао је пацијенте са анксиозним поремећајима и установио да су они са најтежим симптомима имали виши IQ од оних са блажим симптомима. Друге студије откриле су да анксиозни људи имају боље вербалне вjештине. Такође, експеримент у израелском Интердисциплинарном центру Херзли показао је да су ансиозни људи бољи у рjешавању проблема.

Љеворуки сте

Истраживања су показала да је љеворукост повезана са дивергентним размишљањем и то посебно код мушкараца. Иначе, овакво размишљање се често повезује са креативношћу, а могло би да се опише и као “размишљање у више праваца”. Такође је, како се наводи, знак натпросјечне интелигенције, преноси index.hr.

Музикални сте

Бројна истраживања показала су повезаност између музике и добрих вербалних вјештина, као и извршених функција кључних за фокусирање и самоконтролу. У истраживању које је спровео Силваин Морено учествовало је 48 дјеце старости од четири до шест година. У трајању од једног сата дневно, пет дана недјељно, током мјесец дана, половина ученика ишла је на музичко, а друга половина на ликовно. На крају експеримента 90 одсто дјеце која су ишла на музичко показало је побољшање вербалног IQ-а.

Забавни сте

Истраживања показују снажну везу између смисла за хумор и високих вербалних вјештина, као и апстрактног размишљања. Чини се да је хумор резултат високе интелигенције.

Све те карактеристике заједно

Ако немате ниједну ову карактеристику, наравно, то не значи да немате висок IQ. Али ако имате већину од наведених особина, то би свакако значило да имате виши IQ од просека. Више ових карактеристике заједно (или све) показују да се уклапате у већину онога што су студије до сада откриле о интелигенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана