Откривен најхармоничнији планетарни систем

ГС
Откривен најхармоничнији планетарни систем

ЖЕНЕВА - Научници су помоћу спектографа “Софи” у Јужној Француској открили до сада невиђен планетарни систем, који је у потпуној хармонији - на правилној удаљености планета између себе и према својој звијезди, наводи Универзитет у Женеви.

У констелацији “Драко” пронађено је шест планета које се окрећу у потпуној хармонији око звијезде “ХД 158259”.

Ријеч је о систему који чине једна “супер Земља” и пет “мини Нептуна”, који се међусобно налазе на правилној удаљености.

Осим тога, овај систем је посебан, јер су научници до сада открили стотине система са по неколико планета, али само десетак има шест или више планета.

Откриће овог необичног система било је могуће захваљујући великом броју мјерења, али и побољшању квалитета инструмената које наука користи, као и бољим техникама обраде података.

Мјерења проведена на новооткривеним планетама показују да су оне два до шест пута веће од Земље, те да се “држе скупа” на удаљености 2,6 пута мањој од оне између Меркура и Сунца.

Такође, омјер у орбитама између планета је изненађујуће правилан. Тако, док прва планета направи три орбите, друга направи двије. Док друга направи три, трећи направи двије и тако даље.

Научници такву хармонију у свемиру обично објашњавају “резонансом”, која игра кључну улогу у архитектури планетарних система.

Сматра се да су планете у “резонанси” када се нађу у истој конфигурацији, након што су одрадиле различит број орбита /окретања/.

Научници их пореде са музичарима који свирају различитим ритмом, али на почетку сваког става свирају истовремено.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана