Откриће на астероиду довело до нових сазнања о настанку живота на Земљи

Танјуг
Откриће на астероиду довело до нових сазнања о настанку живота на Земљи

ТОКИО - Два органска једињења, неопходна живим организмима, пронађена су у узорцима са астероида Рујгу, што поткрепљује теорију да су неки састојци кључни за појаву живота стигли на Земљу на стијенама из свемира пре више милијарди година.

Научници су саопштили да су открили урацил и ниацин у стијенама које је сонда Хауабуса Јапанске свемирске агенције узела 2019. са двије локације на Рујгу, преноси Еурактив.

Урацил је један од градивних елеманата који чине РНК, молекула које носе упутства за настанак и функционисање живих организама. Никотинска киселина, позната и као витамин Б3 или ниацин, важан је кофактор за метаболизам у живим организмима, а такође је откривена у истим узорцима.

Узорци са Рујгуа пребачени су 250 милиона километара назад на Земљу у затвореној капсули која је слетјела 2020. на аустралијско тло, због даљих анализа у Јапану.

Научници већ дуго размишљају о условима који су били неопходни за настанак живота након формирања Земље прије око 4,5 милијарди година. Нова открића добро се уклапају у хипотезу да су градивне молекуле живог свијета на Земљу дошле путем комета или астероида.

Када је Земља била у “младим данима”, сваке године “бомбардована” је кометама меторима и астеродима који су доносили гомилу материјала богатог једињењима која су помогла да се отвори пут за прве живе организме.

-Наше кључно откриће је да су урацил и ниацин, од којих су оба од биолошког значаја, заиста присутни у ванземаљским срединама и можда су достављени раној Земљи као компонента астероида и метеорита. Вјерујемо да су имали улогу у еволуцији пребиотика на Земљи и вероватно у настанку првог живота - рекао је астрохемичар Јасухиро Оба са Универзитета Хокаидо у Јапану, водеcћи аутор истраживања објављеног у часопису “Нејчер комјуникејшн”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана