Огромни астероид ће у петак проћи поред Земље

Kliks
Foto: Ilustracija

У петак ће поред Земље проћи огромни астероид који је од Емпајер Стејт Билдинга већи четири пута.

Астероид ће "пролетјети" поред наше планете брзином од око 76.000 км/х, а то ће се догодити мјесец дана након што је још један огромни астероид прошао поред Земље брзином од око 37.000 км/х.

Иако су огромни, ови астериоди су ипак занемариви у односу на онај за који се вјерује да је погодио Земљу и узроковао изумирање диносаура. Ипак, астериоди могу бити опасни по човјечанство.

Због тога НАСА прати више од 29.000 објеката који су удаљени од Земљине орбите до 48 милиона километара. НАСА процјењује да се углавном ради и малим објектима, међутим, астероид 7335 (1989 ЈА) који се креће брзином од око 76.000 км/х већи је од 99 посто њих.

Овај астероид је првобитно уочен 1989. године из Опсерваторија Паломар у Сан Диегу. Астероид припада класи Аполло, што значи да орбитира око Сунца и пређе пут сваких 861 дан, односно двије године и четири мјесеца.

Земља има своју орбиту коју слиједи тако да се не нађе често на путањи астероида. Међутим, 27. маја ће два небеска тијела бити удаљена 4 милиона километара једно од другог. Сљедећи пут ће се "срести" за 33 године, односно 23. јуна 2055. године. Ипак, тада ће астероид бити од

Земље удаљен 27 милиона километара.
Без обзира на удаљеност. НАСА је астероид 7335 класифицирала као потенцијално опасан, што значи да би направио огромну штету ако би промијенио своју путању и погодио Земљу.
Људи су свјесни опасности такве девијације те тренутно траже начине за преусмјеравање астероида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана