Огроман бљесак могао би да угрози живот на Земљи

Агенције
Огроман бљесак могао би да угрози живот на Земљи

На Сунцу би могла да се догоди снажна експлозија, “супербљесак”, који би могао да поремети услове живота на Земљи, упозорили су научници.

С времена на вријеме, звијезде, попут Сунца, избацују велики концентрат енергије који може да се види кроз цијелу галаксију, чак и са удаљености од неколико хиљада свјетлосних година.

Научници су вјеровали да је Земља безбједна, јер се овакве појаве углавном везују за младе и активне звијезде. Међутим, нова истраживања сугеришу да и много зрелије звијезде, попут нашег Сунца могу да имају овакве експлозије.

Уколико би дошло до оваквог супербљеска, он би могао да оштетити сву електронику на планети. Ово је заправо поприличан апокалиптички сценарио, јер без електорнике сваки вид комуникације ће бити збрисан и немогућ.

Догађај попут овог јесте риједак, али ипак може да се догоди, како научници говоре, на сваких хиљаду година. Оно на шта се апелује јесте да ауторитети одговоре на ово упозорење и да нам пруже неки вид потврде да ће се Земља заштитити од оваквог сценарија.

“Наша студија је показала да су овакви феномени риједак догађај”, рекао је Јута Нотсу, водећи аутор студије, која је презентована на годишњем састанку “Америчког астрономског друштва”.

“Али постоји нека могућност да бисмо могли да доживимо такав догађај у наредних 100 година”, додао је, преноси Индепендент.

Нотсу и његов тим су закључили да “младе звијезде имају овакве бљескове” на сваких недјељу дана.

“Звијезде попут нашег Сунца то раде једном у хиљаду година, у просјеку”, навели су научници.

Научници не могу са сигурношћу рећи када ће доћи до таквог “супербљеска” али ће до њега засигурно доћи.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана