"Одзвонило" програмираним кваровима

Srna
"Одзвонило" програмираним кваровима

Европски парламентарци противе се пракси да се у техничке уређаје, попут веш-машине, уграђују програмирани кварови, који након истека гаранције доводе корисника у ситуацију да мора да купује нову машину.

Европски парламент је прије двије године усвојио Извјешштај о продужењу трајања уређаја и приједлоге о забрани програмираног квара.

Ипак, у ЕУ има много техничких уређаја програмираних да се покваре након истека гаранције, преносе портали оцјену Европске комисије.

Европски парламентарци указују на анкету Евростата која показује да 77 одсто испитаника више воли да поправи него да купи нови уређај.

Европска комисија испитује тврдње да су неки уређаји произведени са уграђеним кваром. У Француској је таква пракса законом забрањена.

Европарламентарци упозоравају да одбачени дијелови технике загађују људску околину, те да је велика штета због гомилања отпада.

Истраживања показују да су поновна употреба или поправак пуно бољи од рециклирања производа, јер гарантују најмање десет хиљада нових радних мјеста и имају бољи утицај на околину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана