Очекује се пад испорука iPhone-а за више од 30%

Tanjug
Foto: Apple

Очекује се да ће испоруке iPhone-а из главне Фоксконове фабрике у Кини бити смањене у новембру за више од 30 процената због овонедјељних радничких протеста, извештава Ројтерс позивајући се на изворе директно упућене у дешавање.

Компанија сада предвиђа да би новембарска производња могла да опадне за преко 30 посто, а не до 30 процената, колико се процјењивало крајем октобра када су почели раднички немири.

Ова фабрика, једина у којој Фокскон производи премијум моделе iPhone-а, укључујући iPhone 14 Про, вјероватно неће наставити производњу у пуном капацитету до краја овог мјесеца, јер је више хиљада радника напустило погон, рекао је један од саговорника британске агенције.

Проблеми у највећој свјетској фабрици Apple смартфона настали су због строгих ковид мјера ограничења, које су подстакле незадовољство међу радницима и пореметили производњу уочи Божића и јануарског празника лунарне Нове године.

Живот запослених се због корона мјера дословно одвијао у кругу фабрике, велики број њих је био стављен у карантин, што је изазвало незадовољство, па су многи побјегли.

То је довело у питање испоруке Аpple производа за вријеме празника, јер фабрика у Џенгџоу учествује са 70 одсто у глобалној испоруци Iphone-а, при чему она производи модел iPhone14 који је врло популаран у САД.

Радници, од којих је већина била ангажована последњих недјеља, сукобили су се у сриједу са обезбјеђењем фабрике. Многи од њих тврде да су обманути у вези са исплатом зарада, а други су се жалили да дијеле спаваонице са колегама који су позитивни на ковид.

Фокскон се извинио јуче због "техничке грешке" у вези са платама, а касније је понудио 10.000 јуана (1.400 долара) новозапосленим радницима који су протестовали и који су се договорили да дају отказ и оду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана