Оборен рекорд најдужег свемирског лета: Не зна се шта је летјелица радила “тамо горе”

Агенције
Оборен рекорд најдужег свемирског лета: Не зна се шта је летјелица радила “тамо горе”

Летјелица америчког ратног ваздухопловства X-37B слетјела је у Насин Свемирски центар Кенеди, двије године након полијетања, чиме је оборен рекорд најдужег свемирског лета, који је трајао 780 дана.

Шта је летјелица “тамо горе” радила остаје тајна америчке војске. X-37B је беспилотни авион који изгледом подсјећа на спејс-шатл, а првобитно је био конструисан тако да издржи лет од 240 дана. Ипак, у свакој од пет пробних мисија X-37B је превазилазио званична очекивања, пише ЦБС њуз.

Тако је у понедјељак око седам сати по нашем времену слетио након 780 дана проведених у Земљиној орбити, чиме је за 62 дана оборен претходни рекорд постављен 7. маја 2017. године, преноси Н1.

Изглед X-37B није случајан. Пројекат је почео са идејом научника Насе да замјене спејс-шатл летјелицом која би била сигурнија и издржљивија. Ипак, како је цијели програм спејс-шатла напуштен, тако је X-37B преузела војска и обавила га тајном.

Нагађања су бројна, а једно се повезује с развојем шпијунског авиона који би могао у Земљину орбиту поставити шпијунске сателите. У званичном саопштењу војске спомиње да је тестирање летјелице X-37B укључивало “ношење малих сателита”. X-37B је лансиран помоћу ракете приватне компаније Спејс Икс 7. септембра 2017. године.

Слиједећа мисија планирана је за 2020. годину, преносе агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана