О савременим материјалима говори научна елита из 19 земаља

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Међународна конференција "Савремени материјали" почела је данас у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС), а окупила је научну елиту из 19 земаља свијета.

Предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић, који је званично отворио скуп, истакао је да је ово прилика да се домаћа научна јавност повеже са бројним иностраним факторима који се баве овим дијелом науке и образовања.

"Ово је 14. међународни скуп који говори о нано материјалима. Овдје је данас присутан значајан број угледних научних и стручних радника, а много је и оних који су послали своје радове", рекао је Кузмановић новинарима прије почетка конференције.

Кузмановић је нагласио да на скупу учествују или су доставили своје радове научници из САД, Руске Федерације, Бугарске, Чешке, Словачке, Јужне Африке и бројних других земаља, а многи од њих обрађују тему нових материјала у сфери борбе против пандемије вируса корона.

"Саму конференцију одржавамо у посебним условима пандемије, која мијења наше навике и животе, али чврсто смо опредијељени да овако важне послове обављамо и даље, макар у посебном облику, јер наука не може стати без обзира на услове рада", напоменуо је Кузмановић.

Академик Драгољуб Мирјанић нагласио је да ће на конференцији бити 12 пленарних предавања, док ће бити представљена 72 рада научника широм свијета.

"С обзиром на то да је ковид 19 у жижи интересовања, многи аутори су усмјерили своја истраживања у правцу материјала везаних за пандемију. Имамо неколико радова из Украјине и Словачке који се баве питањем како да дјелују на вирус помоћу ЛЕД лампи, односно инфрацрвеног зрачења", појаснио је Мирјанић.

Према његовим ријечима, материјали су основа у готово свим областима од технике, биотехнике, медицине, биомедицине и слично.

"Циљ је да се због климатских промјена креирају нови материјали, такозвани паметни материјали, који што мање врше емисију штетних гасова", навео је Мирјанић.

Он је нагласио да захваљујући овим конференцијама домаћи истраживачи имају могућност да се повежу са истраживачима из свијета, те да у много радова који ће бити представљени данас, са свјетским научницима партиципирају и истраживачи из Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана