Ново откриће у свемиру: Средњошколац на пракси видио оно што други нису

Агенције
Ново откриће у свемиру: Средњошколац на пракси видио оно што други нису

НАСА је објавила запањујућу вијест- открила је планету која орбитира око два сунца.

Ово је прво такво откриће новог сателита агенције за лов на планете познатог под називом ТЕСС. Али оно што је запаженије јесте то што га је пронашао средњошколац који ради као стажиста, и то трећег дана.

“Прегледао сам податке за све што су волонтери означили као помрачење бинарног система, система у којем двије звијезде круже једна око друге и из нашег погледа помраче сваку другу орбиту”, објаснио је 17-годишњи Волф Кукиер.

Он је видио сигнал из система званог ТОИ 1338, али је мислио да се ради о помрачењу. Онда је схватио да је вријеме погрешно и да је заправо пронашао планету.

Нова планета је добила име 'ТОИ 1338 б' због система у ком се налази, а удаљена је око 1300 свијетлосних година од Земље.

Планета је 6,9 пута већа од Земље - налази се негдје између Нептуна и Сатурна. Такође је мало вјероватно да би на њој могли да се нађу неки облици живота.

Двије звијезде круже једна око друге 15 дана. Једна је око 10 одсто масовнија од нашег Сунца, док је друга хладнија, затамњенија и велика као једна трећина Сунца.

Након што је идентификовао ТОИ 1338 б по затамњењу које је проузроковао својим матичним звијездама, истраживачки тим, укључујући и Кукиера, користио је софтверски пакет под називом “Еленор”, назван по Еленор Аровеј, централном лику у роману Карла Сагана “Контакт”.

Жељели су да потврде како су мјерења исправна, и да резултат није погрешан због грешке неког инструмента.

“Кроз све своје слике, ТЕСС прати милионе звезда”, рекла је коауторка студије Адина Фајнстајн, студент постдипломских студија са Универзитета у Чикагу.

“Зато је наш тим створио Еленор. То је доступан начин за преузимање, анализу и визуализацију података. Конструисали смо га имајући на уму планете, али остали чланови заједнице га користе за проучавање звијезда, астероида, па чак и галаксија”, рекла је она, пише “Метро”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана