Нови сој вируса корона у Данској, Холандији, Аустралији

Танјуг
Нови сој вируса корона у Данској, Холандији, Аустралији

ЖЕНЕВА - Нови сој корона вируса, који се појавио у југоисточној Енглеској, пронађен је у Данској, Холандији и Аустралији, саопштила је техничка директорка Свјетске здравствене организације, Марија ван Керкхове.

"Нова врста короне се појавила у Данској, Холандији, а био је један случај и Аустралији, али се тамо није ширио даље", рекла је Ван Керкхове за ББЦ, а пренио ЦНН.

Упитана да одговори да ли је новји сој дошао из југоисточне Енглеске, одговорила је потврдно:

"Да. Према информацијама које Енглеска дијели са нама, нови сој је дошао или са југоистока Енглеске или из Лондона".

Она је додала да је Велика Британија утврдила одстојање новог соја вируса "још у септембру, који је и тада циркулисао југоистоком Енглеске".

"Забринути смо због ширења вируса и због чињенице да има много мутација. Свјесни смо да нови сој не изазива теже случајеве према прелиминарним резултатима, међутим, студије су у току и тек ћемо видјети резултате", казала је она.

Ван Керкхове је рекла да ће даље секвенцирање бити од помоћи да се сазна да ли овај сој циркулише још негдје у свијету.

"Што дуже се ова врста шири, има већу могућност да се промени. Стварно морамо да учинимо све да га зауставимо", закључила је представница СЗО.

Нешто раније је премијер Велике Британије Борис Џонсон рекао да је нови сој корона вируса за 70 одсто заразнији него претходни сојеви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана