Нови мистериозни сигнал из далеке галаксије

GS
Foto: UNLV

Научници су открили још један понављајући извор брзе провале радиовалова (ФРБ) који је додатно продубио мистерију о томе што би тачно могло произвести ове сигнале.

ФРБ 190520Б је први пут откривен 2019, а сада је установљено да често испушта рафале снажних радиоталаса који трају једну милисекунду.

Брзе провале радиоталаса један су од најфасцинантнијих мистерија у козмосу. Изузетно су снажне, неке ослобађају више енергије од 500 милиона Сунца, а трају мање од трептаја ока.

Мистерија понављајућих ФРБ-ова

Једна од најважнијих карактеристика ових сигнала јесте то да су они краткотрајни и непредвидиви. Обично се појаве изненада на неком дијелу неба и трају тек неколико милисекунди. Већина њих долази из других галаксија, само је један извор откривен у Млијечној стази.

Понављајући ФРБ-ови, дакле када се не ради само о једном интервалу већ о више њих узастопно, врло су ријетки и посебно привлаче пажњу научника. Неки од понављајућих ФРБ-ова се јављају периодично, у правилним размацима, сваких неколико дана или мјесеци. До сада су откривена три понављајућа извора брзе провале радиоталаса.

Сигнал с ФРБ-а 190520Б стигао је на Земљу у мају 2019, забиљежио га је радиотелескоп ФАСТ у Кини, а накнадна посматрања су показала да се он понавља и да долази с руба јако старе патуљасте галаксије, удаљене од нас готово четири милијарде свјетлосних година.

А изгледа да између радиопровала емитује слабије радиоемисије, што пак указује на то да брзи радијски рафали долазе из компактног и постојаног радиоизвора, чија је природа непозната.

"Сада имамо два таква ФРБ-а, што отвара многа питања"
Слична ситуација је и с понављајућим ФРБ-ом 121102. Ради се о првом ФРБ-у за који је откривено откуда долази - из врло старе патуљасте галаксије удаљене три милијарде свјетлосних година, пише Сајнс Алерт.

"Сада имамо два таква ФРБ-а, што отвара многа питања", рекао је астроном Кејси Лоу с Калтеха.

На примјер, можда су све брзе провале радиоталаса понављајуће, али им емисије имају прениске енергије те их не можемо забиљежити. Научници сматрају да могу постојати најмање два различита механизма иза настанка ФРБ-а: провале емитују различити објекти или их емитује иста врста објекта у различитим фазама своје еволуције.

Магнетари су врста неутронске звијезде која је настала након што се урушила масивна звијезда и постала супернова, а која има изузетно снажно магнетско поље. Могуће је да нормалне неутронске звијезде и магнетари емитују ФРБ на различите начине.

Подаци показују другачију удаљеност?
Даља анализа података је показала да можда једна карактеристика ФРБ-а није толико корисна при мјерењу удаљености као што се до сада сматрало. Ради се о мјери дисперзије, односно на који се начин свјетлост распршује кроз плин који се налази између нас и извора. Таласи виших фреквенција путују учинковитије од таласа нижих и то се може користити за мјерење удаљености.

За ФРБ 190520Б, мјера дисперзије сугерише да је извор удаљен осам до 9,5 милијарди свјетлосних година. Но, друга мјерења удаљености су показала да нам се галаксија налази много ближе.

"То значи да у близини ФРБ-а има много материјала и да се око понављајућег извора налази окружење плазме; што је у складу с  карактеристикама недавно настале супернове. Шта год да је извор, настао је тек недавно", рекао је астрофизичар Кситиј Агарвал са Универзитета Вест Вирџиниа.

Астроном Ди Ли из Националног астрономског опсерваторија Кинеске академије наука сматра да ФРБ 121102 и ФРБ 190520Б вјероватно представљају почетну фазу еволуције популације ФРБ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана