Нова врста птице на подручју Србије

Танјуг
Нова врста птице на подручју Србије

БЕОГРАД- Орнитолози су први пут на територији Србије примијетили дугорепог сврачка (Ланиус нубицус), медитеранску птицу-селицу која насељава сува станишта на крајњем југоистоку Европе и дијеловима Блиског и Средњег Истока.

Приликом вишедневне експедиције спроведене почетком маја 2021. године на подручју општина Бујановац и Прешево, орнитолози Центра за истраживање биодиверзитета из Новог Сада и Природњачког музеја из Београда забиљежили су ту нову врсту птице за Србију.

Гнијездећи пар дугорепих сврачака је посматран и фотографисан у близини границе са Македонијом, на сувим травнатим падинама са жбуњем, саопштио је Центар за истраживање биодиверзитета.

„Било је прошло подне и управо смо завршавали терен када ми је у видокруг долетела омања птица упадљиве црно-бијеле обојености. Послије кратког посматрања двогледом, веома сам се обрадовао јер сам препознао дугорепог сврачка. Нешто касније приметили смо и женку“, рекао је Драженко Рајковић из Центра за истраживање биодиверзитета.

Дугорепи сврацак је селица која зимски период проводи на подручју сјевероистока Африке.

Читава свјетска популација релативно је малобројна, док је на Балкану ова врста ријетка и слабо проучена, а живи у дијелу Македоније, Албаније, Бугарске и Грчке.

„Ово је први пут да је ова врста виђена у Србији, а с обзиром на то да је посматран пар птица у вријеме гнијездећег периода, имамо разлога да вјерујемо да смо пронашли нову гнијездарицу наше земље“, каже Рајковић.

Поред дугорепог сврачка, током експедиције забиљежене су и друге ријетке и малобројне гнијездарице попут врапца камењарца, грмуше црвеновољке, модрокоса и горског звишка, што указује на високу еколошку вриједност истраживаног подручја.

Орнитолошка истраживања на крајњем југу Србије спроведена су оквиру пројеката успостављања националне еколошке мреже и НАТУРА 2000 мреже заштићених подручја Европске уније, који су подржани од стране Министарства заштите животне средине и Завода за заштиту природе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана