Нова тужба САД против Гугла због монопола

Танјуг
Нова тужба САД против Гугла због монопола

ВАШИНГТОН - Америчко Министарство правде тужило је Гугл компанију Алпхабет Инц због злоупотребе доминације у дигиталном оглашавању, што је друга савезна тужба против калифорнијског гиганта због наводних кршења закона о монополу.

У тужби америчких власти наводи се да је Гугл користио антиконкурентске, искључиве и нелегалне методе да уклони или драстично смањи сваку претњу својој доминацији над технологијама које се користе за дигитално оглашавање,пренио је Ројтерс.

Влада је навела да Гугл треба да буде приморан да прода свој менаџерски пакет, који се бави послом који је донео око 12 процената Гуглових прихода у 2021. години, али такође игра кључну улогу улогу у укупној продаји претраживача Гугл и цлоуд компаније.

Тужиоци су циљали на Гуглов изузетно профитабилан посао оглашавања, тражеćи да се он разбије како би се изједначили услови за друге компаније.

Гугл, чији је посао оглашавања заслужан за око 80 одсто прихода, наводи да су аргументи тужбе погрешни и да ће довести до успоравања иновација, подићи цену оглашавања и успорити више хиљада малих бизниса и оглашивача. Министарство и осам америчких савезних држава, међу којима су Калифорнија и Њујорк, траже од судства да осуде Гугл због кршења антимонополског закона, да му наложе плаћање одштете и обуставу активности о преузимању монопола над онлајн оглашавањем.

САД су саопштиле да је монопол „покварио легитимну конкуренцију у индустрији рекламних технологија“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана