Нова хиперзвучна ракета

Срна
Foto: Илустрација

МОСКВА - Руска војска тестирала је хиперзвучну ракету који носи ознаку „53Т6М" - ријеч је о ракети „пресретачу" која достиже брзину до 20.000 километара на сат.

Тај пројектил у изузетно кратком временском интервалу достиже невјероватне брзине.

Његова основна намјена је борба са свим типовима ваздушног ударног оружја које се на земљу са великих висина обрушава огромним брзинама као што су нпр. бојеви блокови интерконтиненталних балистичких ракета.

Руска војска извела је успјешно лансирање нове ракете-пресретача. Комплетан процес лансирања реализован је на специјализованом војном полигону Сари-Шаган у Казахстану, преноси Информативна служба руског Министарства одбране.

Генерал Сергеј Грабчук истиче да је нова ракета-пресретач послије серије тестирања потврдила своје фабричке летно-техничке карактеристике, па су руски „ракеташи" успјешно ријешили све задатке уништивши условне циљеве са високом прецизношћу.

Тест-лансирања перспективне ракете-пресретача изведен је и у октобру 2020. године, као и претходно у јуну и јулу 2019. године, па фебруару, а било је и неколико тестова током 2018. па и 2017. године.

Војни стручњаци претпостављају да ће се увођењем нове ракете у систем противракетне одбране значајно појачати њен „кишобран" изнад Москве и централних дијелова Руске Федерације, гдје је концентрисана индустрија.

По свему судећи, ради се о пројектилу који ће замијенити старе ракете базиране у силосима, а које се сада налазе у склопу ПРО система „А-135¹", наводи „Руска ријеч".

Претпоставља се да ће нова ракета моћи да пресретне балистичке објекте на удаљеностима од 150 километара и висинама од 50 до 100 километара.

Њена пројектована брзина биће у хиперзвучном обиму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана