Норвешки љекар тврди: Вирус је мутирао

Танјуг
Норвешки љекар тврди: Вирус је мутирао

ОСЛО - Нова мутација SARS-CoV-2 вируса корона откривена је у Норвешкој, тврди главни љекар општине Трондхајм Тове Рестад, док Роспотребнадзор наводи да у Русији није идентификован ниједан нови сој вируса.

Норвешки таблоид Верденс Ганг пренио је данас да је нова мутација вируса корона без преседана у Норвешкој идентификована у Трондхајму на сјеверу земље, преноси ТАСС.

Русија, међутим, није идентификовала ниједан нови сој корона вируса који би се могао фундаментално разликовати од оног који циркулише у другим земљама, саопштио је надзорни орган за заштиту потрошача Роспотребнадзор.

Наводи се да Русија систематски проучава генетску разноликост верзија SARS-CoV-2 у оптицају, као и да се више од 150 генома декодира мјесечно.

“Добијени подаци се користе за анализу релевантности система дијагностичких тестова и помоћ у идентификовању увезених случајева и процјени регионалних карактеристика генетске разноликости SARS-CoV-2. До данас у Русији нису издвојени сојеви који би се могли драстично разликовати од познатих у промету у другим земљама”, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана