Њемачко оружје само за "добре"

Г.С.
Њемачко оружје само за "добре"

БЕРЛИН - Њемачка деценијама крши сопствене принципе када је ријеч о извозу оружја, показује нова студија, пише ДW и додаје да се њемачко оружје користи у грађанским ратовима или је у рукама полиције која ратује против својих грађана.

"Њемачка одобрава извоз и извози оружје и војну опрему у ратне и кризне земље, државе у којима се крше људска права или регионе у којима владају напетости", пише у студији Хесенске фондације за истраживање мира и конфликата (ХСФК), урађеној по налогу невладине порганизације Гринпис, наводи ДW.

Студија испитује коме су њемачке фирме, уз одобрења власти, извозиле оружје од 1990. године и да ли су при томе поштовани критеријуми Европске уније. У тим смјерницама се државе чланице позивају да воде рачуна о "људским правима и хуманитарном међународном праву", као и о одржавању "мира, безбједности и стабилности" у региону у који се ратна опрема извози.

Није тајна да је њемачко оружје, међутим, завршавало тамо гдје не би смјело, указује ДW и наводи да је мексичка полиција 2014. године користила немачке аутоматске пушке Хеклер & Кох у масакру над студентима који су протестовали. Такође, у Јемену, гдје годинама бјесне грађански рат и хуманитарна криза, користи се оружје произведено у Њемачкој.

У Западној Немачкој је од 1971. постојала начелна забрана да се оружје извози у земље које нису чланице НАТО, али од тада је, како се наводи у студији, то јасно правило замијењено компликованим процесом.

Данас у "спорним" случајевима посљедњу ријеч има Савезни савјет за безбједност који предводи канцеларка, а у њему су још министри из неколико ресора. Како се наводи у студији, у појединим фискалним годинама тај Савет одобри и око 60 одсто захтјева произвођача оружја за извоз у земље које нису чланице ЕУ или НАТО.

Према процјенама стокхолмског института СИПРИ, Њемачка је прошле године била четврти свјетски извозник наоружања са 5,8 одсто удјела у свјетском тржишту. Далеко највише извозе САД, а следе Русија и Француска. Само у првом кварталу ове године је одобрен извоз њемачког оружја у вриједности од 1,16 милијарди евра.

Међу редовним и издашним купцима њемачког оружја, све до тенкова и подморница, су Египат, Алжир, Саудијска Арабија и Уједињени Емирати.

"Њемачко оружје се систематски појављује у кризним областима у рукама диктатора", критикује Александер Лурц, стручњак за разоружавање из Гринписа. Он тврди да се политичким одлукама систематски растежу црвене линије записане у законима и смерницама ЕУ.

Министарство економије, које има главну ријеч у давању одобрења за извоз, није коментарисало студију, а један од портпарола је само рекао да Влада спроводи "рестриктивну и одговорну" политику извоза наоружања.

Међутим, друкчије мисли посланица њемачке Љевице Севим Дагделен. Она сматра да је читав систем контроле болестан, без обзира на то која је коалиција на власти. Дагделен подсјећа и на захтјев њене посланичке групе да у потпуности буде забрањен извоз оружја, преноси ДW.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана