Њемачка трља руке због масовног отпуштања програмера у САД

Г.С.
Њемачка трља руке због масовног отпуштања програмера у САД

Суочене са скученим тржиштем рада и недостатком радника са кључним вјештинама софтверског инжењеринга, неке њемачке компаније гледају на хиљаде отпуштања у Силицијумској долини као на прилику да ангажују врхунске таленте.

Западна обала САД је одувијек била главна дестинација за амбициозне софтверске инжењере који желе да раде у најбоље плаћеном, елитном подручју за професију, али масовни вишкови су створили групу људи који траже посао, а које Њемачка жели да искористи.

"Они отпуштају, ми запошљавамо", рекао је Рајнер Цугехојер, главни директор за људске ресурсе у Cariad-у, софтверској подружници Фолксвагена.

"Имамо неколико стотина отворених позиција у САД, Европи и Кини", додаје Цугехојер.

Уплашени инфлацијом и перспективом рецесије, Гуглова матична компанија Алфабет, Мајкрософт и Мета најавили су гашење скоро 40.000 радних мјеста.

Иако се Њемачка, такође, налази на ивици рецесије, њене компаније су посљедњих година расле спорије, а у земљи која је "позната" по томе што и даље обавља послове путем факса, постоје огромни технолошки скокови које треба направити.

Њемачка, са једном од најстаријих популација на свијету, има "рупе" на тржишту рада – према ИТ индустријској групи Битком, 137.000 ИТ послова је непопуњено.

Олакшавање имиграционих правила 

Влада поједностављује имиграциона правила како би привукла квалификоване потенцијалне имигранте.

"Жељела бих да вас срдачно позовем да се преселите у Баварску", написала је Јудит Герлах, министарка за дигитализацију у најбогатијем њемачком региону на Линкедину у посту који је  упућен управо недавно отпуштеним радницима у САД.

Са паритетом евра према долару, мало европских компанија даје плате које могу да се такмиче са стотинама хиљада долара које нуде најуспјешније компаније у Калифорнији, али неке се надају да ће јефтинија здравствена заштита и нижи трошкови у поређењу са оним у Сан Франциску помоћи.

"Јесам ли споменула Октоберфест" 

"А јесам ли споменула Октоберфест?", упитала је Герлахова и додала да би се чувени минхенски фестивал пива уз јаку заштиту на раду могао показати привлачним за новозапослене.

Неки су скептични, а Бернхард Роледер из Биткома напомиње да се Њемачка такмичи не само са другим земљама за најталентованије већ и са матичним земљама потенцијалних регрута.

Њемачка бирократија могла би да буде још један изазов: компаније већ пријављују вишемјесечна кашњења у обезбјеђивању термина за новозапослене како би добили радне дозволе.

"Бирократија у Њемачкој је крајње сакаћена за већину висококвалификованих радника када се први пут сретну с њом, посебно ако не говоре њемачки", рекла је Дајана Столер из берлинског стартапа Ландис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана