Никада виђен феномен: Џиновска тамна олуја на Нептуну збунила научнике

Г.С.
Никада виђен феномен: Џиновска тамна олуја на Нептуну збунила научнике

Тамна олуја ширине 7.400 килиметара на леденој планети Нептуну збунила је астрономе након што је промјенила смијер, феномен који никада раније није виђен.

Олујни вртлози попут Нептунове тамне мрље нису необични, али нико претходно није био свједок да се један окренуо назад према половима након кретања ка екватору.

Користећи слике свемирског телескопа “Хабл”, астрономи су рекли да је промјена правца изненађујућа.

Олуја је шира од Атлантског океана на Земљи, а “Хабл” је тамну олују први пут открио 2018. године на сјеверној хемисфери Нептуна.

Годину дана касније, нова запажања показала су да је иста олуја кренула према екватору, а компјутерске симулације сугерисале су да ће, како се буде приближавала “екваторијалног смртној зони”, бити уништена.

Међутим, најновија запажања из августа 2020. показују да се очигледно креће према сјеверу, према поларном региону, што је феномен који је збунио астрономе.

Претпоставља се да је то могло бити узроковано избијањем мање олује, коју је “Хабл” такође уочио у августу.

Ови “тамни вртлози” су системи високог притиска који се могу формирати на средњим географским ширинама и који би на крају могли да мигрирају ка екватору гдје се и распадају.

“Било је заиста узбудљиво видјети овај процес који дјелује као да ће доћи до краја, а онда се одједном једноставно заустави и крене у супротном правцу. То је било изненађујуће”, рекао је научник Мајкл Вонг.

Тачан узрок преживљавања тамне олује није познат, али Вонг вјерује да би то могло бити повезано са мањом тамном олујом виђеном на сликама.

“Нисам мислио да се ствара други вртлог јер је мали даље према екватору. Дакле, налази се у овом нестабилном региону. Али не можемо доказати да су оне повезане. Остаје потпуна мистерија”, написао је Вонг у тексту за НАСА-у.

Астрономи планирају да детаљније проуче овај феномен, преноси Дејли мејл.

“Војаџер 2”, свемирски брод који се сада налази изван Сунчевог система, такође је примјетио двије тамне олује 1989. године.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана