Невјероватан гравитациони удар: Земљу “затресао” космички сигнал

Г.С.
Невјероватан гравитациони удар: Земљу “затресао” космички сигнал

Замислите енергију осам сунца отпуштену у исти час. Такав је гравитацијски “шок-талас” који се проширио од највећег засад примећеног спајања двију црних рупа.

Сигнал од тог свемирског догађаја путовао је седам милијарди година да стигне до Земље, али и даље је био довољно јак да у мају прошле године активира ласерске детекторе у САД и у Италији.

Научници кажу да је судар двију црних рупа произвео једно јединствено тијело масе 142 пута веће од нашег Сунца, наводи ББЦ.

Наука већ дуго зна за постојање и мањих и већих црних рупа. Али ова опсервација представља нову класу тзв. црних рупа средње величине које имају масу од 100 до 1.000 наших Сунца.

Анализа посљедње од њих стиже као резултат међународне ЛИГО-ВИРГО сарадње која управља трима системима за откривање гравитационих таласа у Америци и Европи.

Ласерски интерферометријски инструменти ослушкују вибрације у простор-времену које стварају заиста катаклизмичке козмичке догађаје - а од 21. маја 2019. све је њих покренуо оштар сигнал у трајању од свега једне десетине секунде.

Компјутерски алгоритам израчунао је да су извор посљедњи моменти двају спиралних црних рупа - једне масе 66 пута веће од нашег Сунца, а друге 85 пута веће.

Удаљеност од овог спајања процијењена је на 150 милијарди километара.

Колизија два свемирска објекта великих као 85 наших Сунца навела је многе научнике да размишљају, јер се њихово разумијевање о томе како настају црне рупе од умирућих звијезда не може ослонити на догађај ових размјера.

Звијездама ће, кад исцрпе своје нуклеарно гориво, колабирати њихова језгра и настаће црна рупа - ако су довољно велике. Али закони физике који су, претпоставља се, “на снази” унутар звијезда, сугеришу да је настанак црних рупа унутар масе од 65 до 120 пута величине Сунца - немогућ. Умирућа звијезда која би могла да носи такве објекте, сама би се распала и иза ње не би остало ништа.

Ако су научници у праву, тада је највјероватније објашњење за постојање објекта масе 85 наших Сунца тај да је то резултат једног још већег спајања црних рупа.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана