Неуспјешан први тест ракете "Вирџин Орбита"

Срна
Неуспјешан први тест ракете "Вирџин Орбита"

ВАШИНГТОН - Прво лансирање ракете приватне компаније "Вирџин орбит" изнад Тихог океана није био усјешано и лет је окончан "аномалијом", објављено је из фирме чији је власник предузетник Ричард Бренсон.

Ракета је откачена са крила старог "џамбо-џета" који је био специјално преуређен за овај задатак.

Мотор ракете се активирао неколико секунди касније, али се догодила "аномалија", што значи да је лет прекинут раније него што је планирано, пренио је Би-Би-Си.

"Вирџин орбит" покушава да се укључи у растуће тржиште лансирања малих сателита.

У овом тренутку није јасно шта је тачно пошло по злу са ракетом, али је компанија унапријед упозорила да су шансе за успјех теста 50:50.

Директор компаније Ден Харт рекао је да пробни летови служе за сакупљање података и да је компанија сада дошла до важних информација.

"Остварили смо многе циљеве које смо себи поставили, иако не у мјери у којој смо то жељели. Ипак, данас смо направили велики корак. Наши инжењери већ проучавају информације. Наша сљедећа ракета чека. Научићемо, подесићемо и спремићемо се за сљедећи тест, који ће услиједити ускоро", рекао је Харт.

Друга ракета пролази завршне послове склапања у фабрици у Калифорнији и могла би да буде спремна за неколико седмица.

Главне Бренсонове свемирске активности фокусиране су на развој туристичког авиона који би требало да понесе путнике на лет изнад атмосфере. Одјељење за лансирање сателита је одвојено од тог пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана