Нетфлиx има план – овако ће вас спријечити да дијелите своје лозинке

ГС
Нетфлиx има план – овако ће вас спријечити да дијелите своје лозинке

Нетфлиx планира да крене да се обрачунава са претплатницима у САД, који дијеле своју лозинку за услуге стриминга до краја марта. Али како ће то конкретно функционисати?

Први извјештаји и тестови на различитим тржиштима сугеришу да ће Нетфлиx на самом почетку бити благ у покушајима да кориснике одврати од дјељења лозинки, а ослањаће се се на комбинацију технологије и савјести корисника како би се они који прекомерно дјеле податке натерали да плате више за ту привилегију.

Нетфлиx ће вероватно користити географску локацију особе, одређену ИП адресом било ког уређаја повезаног на интернет, како би открио који људи се рачунају као чланови "домаćинства" и који живе заједно. Мрежа истиче да на својој веб страници компанија користи "ИП адресе, ИД уређаја и активности налога са уређаја пријављених на Нетфлиx налог" како би одредила који уређаји су у истом домаćинству.

Нетфлиx је прошле недеље рекао инвеститорима да ће увести строжа правила дељења до краја марта. Више од 100 милиона домаćинстава тренутно дели лозинке за Нетфлиx, саопштила је служба. То "поткопава нашу дугорочну способност да инвестирамо и побољшамо Нетфлиx", наводи компанија у саопштењу.

Ово представља велики преокрет за компанију која је прије шест година твитовала: "Љубав је дјељење лозинке". А руководиоцима Нетфлиxа је јасно да ће вероватно доћи до одређених реакција корисника.

"Ово неће бити универзално популаран потез, тако да ће постојати они који су незадовољни овим решењем. Видјећемо и део отказивања претплата као одговор на то", рекао је Грег Петерс, недавно промовисани ко-извршни директор Нефлиxа.

Нетфлиx истиче да препознаје да је нова политика велика промена за кориснике и да је то покушано да се ублажи рекламирањем нових функција које имају за циљ да учине транзицију мање болном. То укључује омогуćавање члановима да виде све уређаје који користе налог и олакшавање људима да пренесу појединачне профиле у засебне налоге. Прошле јесени, услуга је такође представила контролну таблу која корисницима налога омогуćава одјављивање појединачних уређаја.

Нетфлиx није навео колико би ова "подчланства" могла да коштају. Међутим, током тестирања у Чилеу, Костарики и Перуу, подчланство је повеćало месечну цену налога за једну четвртину или једну треćину. Амерички аналитичари који прате компанију, очекују додатну накнаду за чланове од око 3 до 4 долара месечно.

Ако Нетфлиx открије да превише локација користи исти налог, покренуćе "промпт" који тражи од корисника да верификују неке уређаје путем кодова за потврду аутентичности.

"Када се уређај изван вашег домаćинства пријави на налог или се упорно користи, можда ćемо од вас тражити да верификујете тај уређај пре него што може да се користи за гледање Нетфлиxа", стоји у објашнејњу компаније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана