Научницима из БиХ омогућено учешће у пројектима ЦЕРН-а

Срна
Научницима из БиХ омогућено учешће у пројектима ЦЕРН-а

САРАЈЕВО - Министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић потписала је данас споразум са Европском организацијом за нуклеарна истраживања у подручју физике високих енергија (ЦЕРН), што ће омогућити научницима, инжењерима и техничарима из БиХ да учествују у истраживачким пројектима ЦЕРН-а.

Споразумом, који је Гудељевићева потписала видео-повезницом, створен је оквир који ће обезбиједити дугорочне могућности БиХ за учествовање у научном програму ЦЕРН-а и допринос развоју науке и технике, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

У саопштењу је наведено да је Гудељевићева у обраћању рекла да је БиХ опредијељена за спровођење политике ЕУ која се односи на уклањање баријера слободног кретања знања унутар Европе, јачање прекограничне покретљивости истраживача, студената, научника и предавача.

"БиХ је потписиница Меморандума о сарадњи која се односи на пројекат успостављања Међународног института за одрживе технологије, што даје додатни мотив за унапређење науке", рекла је Гудељевићева.

Гудељевићева је споразум потписала са директором ЦЕРН-а Фабиолом Ђаноти.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана