Научници жабама ампутирали кракове па постигли да им израсту нови

Telegraf
Foto: pixabay

Научници су успјели постићи да жабама поновно израсту ноге због чега су ти водоземци поновно могли запливати, а људи с ампутираним удовима добили наду да би једнога дана поновно могли имати руке и ноге.

У овом значајном експерименту, научници су ампутирали ноге афричкој канџастој жаби, а потом батрљке на 24 сата умотали у посебне силиконске омоте испуњене коктелом од пет лијекова у облику гела.

То је покренуло 18-мјесечни период поновног раста који је у коначници довео до формирања скоро комплетне и функционалне ноге, с готово нормалном структуром костију и неколико прстију.

Удови су се помицали и реаговали на надражаје, а жаба је била у стању користити их за пливање при чему се кретала попут нормалне жабе, казали су научници.

Тим научника сада исти процес жели тестирати на сисарима, а ако се експеримент покаже успјешним, и на људима.

"Јако је узбудљиво гледати како лијекови које смо одабрали помажу изградити готово комплетан уд", каже др Ниросха Муруган, водитељ истраживања и сарадник у Истраживачком центру Аллен у Массацхусеттсу.

"Чињеница да је за тако нешто била потребна тек кратка изложеност лијековима како би се покренуо вишемјесечни процес, сугерише да жабе, а можда и друге животиње, посједују успавану способност регенерације која се може потакнути на дјеловање.

Вјерује се да само у Великој Британији има око 250.000 људи с ампутирам барем једним удом, а доктори сваке године само због дијабетеса изведу око 9.000 ампутација.

Многа створења имају способност регенерације удова, укључујући даждевњаке, морске звијезде, ракове и гуштере. Пљоснате црве је чак могуће изрезати на комаде, а сваки ће од тих дијелова реконструирати читав организам.
Ткиво ожиљка спријечава регенерацију

Чак и људи могу регенерисати јетру све до пуне величине ако је одстрањена половина органа, али руке и ноге код људи и уопште сисаваца, структурално су толико сложене да не могу бити обновљење кроз природни процес регенерације.

Умјесто новог уда, израста ткиво ожиљка те спречава инфекцију и губитак крви, но такође и регенерацију.

Како би се зауставио тај природни процес, употребљена је посебна комбинација лијекова како би се смањиле упале те спријечила производња колагена који твори ткиво ожиљка и потакнуо раст живаца, крвних жила и мишића.

Животиње које имају способност регенерације удова, углавном живе у води, а управо то је, претпостављају научници, кључ у спречавању настанка ткива ожиљка.

Жабљи батрљци су уроњени у хемикалије унутар посебне био-куполе која имитира услове унутар амнионске врећице у којој се током трудноће налази фетус. То је спријечило рану да зарасте те је умјесто тога покренут регенеративни процес сличан ономе који се догађа у ембрију.

Заправо, унутар првих неколико дана третмана, научници су видјели оживљавање сличних молекуларних путова као и код фетуса. Та активација значи да процес није требао даљње интервенције од стране научника, а удови су сами наставили организирали ткиво.

Истраживање је објављено у часопису Science Advances.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана