Научници: Врсте нестају до 1.000 пута брже од нормалне стопе

Срна
Foto: buzzfuse.net

ЊУЈОРК- Земља је "на врхунцу масовног изумирања" јер врсте нестају од 100 до 1.000 пута брже од нормалне стопе, упозоравају научници.

Прошле године сваких шест секунди уништавана је површина прашума величине фудбалског игралишта или укупно око 38.000 километара квадратних, показују сателитски подаци.

Отприлике једнаке површине уништаване су и претходних година.

Свјетска организација за заштиту природе објавила је да су се популације животиња, птица, риба и биљака од 1970. године смањиле за готово 70 одсто.

Да би се спријечило изумирање лавова и поларних медвједа и зауставило уништавање прашума, потребан је захтјеван вишенамјенски план којим ће бити заштићена "безбједносна мрежа" свијета природе, наводи се у чланку у листу "Сајенс" /Наука/, који потписује 60 стручњака из цијелог свијета.

"Није довољно имати само амбициозан циљ борбе против изумирања врста, ако немамо једнако амбициозан циљ за екостеме и генетску разноврсност", наводи један од аутора зоолог Пијеро Висконти, научник из Међународног института за примијењену анализу у Бечу.

Научни одбор УН за биодиверзитет, у драматичном извјештају прошле године, упозорио је да је милион врста суочено са изумирањем, углавном због губитка станишта и прекомјерне експлоатације, а за то су одговорни људи.

Низ циљева које је исто тијело УН усвојило прије једне деценије, а требали су бити испуњени до краја ове, потпуно је пропуштен.

"Не успијевамо да заштитимо разноврсност живота на Земљи", признаје Јохан Рокстрем, директор Института за истраживање климатских утицаја са сједиштем у Потсдаму.

Сви докази упућују на то да је 2030. године крајњи и кључни рок за дефинисање амбициозних и стварних циљева, указују научници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана